ARTPOD

Kuvan teos: Louis Fratino: Self-Portrait with Dolphin, 2018

Kuvan teos: Louis Fratino: Self-Portrait with Dolphin, 2018

Artpod on kahden kuvataiteilijan, Daniéla Vainion ja #AESTHETICin Anni Tuomen podcast-sarja. Joka jaksossa on vieraita keskustelemassa nykytaiteen ilmöistä, teemoista ja tekijöistä avoimella otteella. Vainio on äänitystudiolla parin vieraan kanssa, ja Tuomi liikkuu kentällä omine vieraineen: työhuoneilla, gallerioissa, museoissa – kaikkialla, missä taidetta tapahtuu.

Jaksoissa käydään läpi kysymyksiä, jotka pyörivät aina tietyn teeman ympärillä. Luvassa on keskustelua esimerkiksi seuraavista aiheista: "Taide ja valta", "Mitä on nykytaide”, ”Huumori taiteessa”, ja ”Onko nykytaiteen kokeminen vaikeaa”.

Vainio ja Tuomi ovat kaivanneet podcastinsa kaltaista avointa taidekeskustelua, ja haluavat tehdä tästä kanavan taiteilijoille, taiteen ystäville, ja järjestää jatkossa myös oheistapahtumia ja keskustelutilaisuuksia. Tavoitteena on mahdollisimman laaja kuulijakunta, joka ei koostu ainoastaan alan ihmisistä. Siihen päästään helposti lähestyttävillä aiheilla, arkisilla tilanteilla, ammattisanastoa jopa tietoisesti vältellen. Artpod haluaa kaventaa ihmisten kynnystä astua galleriaan, keskustella taiteesta tunnepohjalla, tuoda taiteen lähemmäs kaikkia.

Artpodia nauhoitetaan Jaksomedian tiloissa Punavuoressa ja julkaisualustana toimii kulttuurimedia #AESTHETIC. Jaksot ilmestyvät Spotifyyn, iTunesiin ja Soundcloudiin ja niitä tullaan jakamaan yhteistyögallerioidemme Helsinki Contemporaryn ja Forum Boxin kautta.

Artpod ei olisi mitään ilman sen ympärillä toimivia kulttuurialan ihmisiä. Seuraavat henkilöt tekevät podcastin todeksi:

Editointi: Maria Sennikova
Musiikki: Tomi Mäkilä
Grafiikat: Pauliina Vuorinen

Artpod tekee yhteistyötä myös Muijavaaran luojan, Venla Vaattovaaran kanssa, joka taiteilee vieraistamme potretteja.

unnamed-1.jpg

 

Jakso 1: Onko nykytaide vaikeasti lähestyttävää?

Artpodin ensimmäisessä jaksossa keskustellaan siitä, onko nykytaide vaikeasti lähestyttävää, ja miten nykytaidetta tulisi lähestyä tai tulkita?

Vastataan myös nimeltä mainitsemattoman ystävän Suvin viestiin: Voiko viisivuotias tehdä nykytaidetta? Miksi valkoinen neilö voi maksaa miljoonia euroja? Ketä nykytaide oikein palvelee?

Linkit: Spotify, Soundcloud, iTunes


Jakso 2: Tehkää v*ttu ite!

Vieraana on Kulttuurikerho, eli kahden kaveruksen, Tiia Rantasen ja Eino Nurmiston perustama kerho, joka käy erilaisissa taidetapahtumissa. Tapaamme galleria Sinnessä, ja reagoimme yhdessä Camilla Edström Ödemarkin Infinite Circle/Nothing Beyond -näyttelyyn.

Tässä kenttäjaksossa pohdimme taiteen vaikeastilähestyttävyyden ja kokemisen teemoja, ja kuinka kuumottavaa voi olla astua sisään tyhjään galleriaan. Tulemme huomaamaan että Tiiasta ja Einosta, kahdesta media-alan ammattilaisesta, kuoriutuu taidekeräilijän, kuraattorin ja performanssitaiteilijan piirteitä.

Linkit: Spotify, Soundcloud, iTunes


Jakso 3: Seminaari

Seminaarissa keskustellaan siitä, millaista on nuoren taiteilijan elämä valmistumisen jälkeen. Keskustelemassa ovat Annin ja Daniélan kanssa kuvataiteilijat Harriina Räinä ja Saimi Suikkanen.

Seminaari on live-nauhoitettu Vapaassa Taidekoulussa 02/2019.

Linkit: Spotify, Soundcloud, iTunes


Jakso 4: Huumori

Voiko nykytaide olla hauskaa, millainen työväline huumori on? Keskustellaan meemeistä, pieruista kirkossa ja nelianimoidusta hukkuvasta Runebergista. Studiossa Daniélan kanssa graafikko Kasper Strömman ja kuvataiteilija Pauliina Turakka Purhonen.

Linkit: Spotify, Soundcloud, iTunes


Jakso 5: No Rules

Anni lisää edelliseen huumorijaksoon volyymia vierailulla Teemu Keisterin studiolla. Huumori taiteessa tuodaan nyt käytäntöön, kun Keisteri kertoo siitä, miten se näkyy hänen työskentelyssään.

Huumori ei ole pelkkää läppää, vaan ihan yhtä vakavasti otettavaa kuin ”vakavampi” taide. Keskustelu kulkee Keisterin Ukkeli -hahmosta YouTube -videoiden parodiaan, käydään läpi hankalampia aiheita, mutta tehdään jaksoon myös ASMR -spesiaali.

Linkit: Spotify, Soundcloud, iTunes


Jakso 6: Nykytaide 1.0

Mitä nykytaide on? Jakso on nykytaiteen ABC, jossa kuljetaan modernismista tähän päivään. Daniélan kanssa studiossa keskustelemassa nykytaiteen museo Kiasman johtaja Leevi Haapala ja kuvataiteilija Einari Hyvönen.

Linkit: Spotify, Soundcloud, iTunes


Jakso 7: Street Art Spesiaali

Street Art Spesiaali vie kuulijan sateiseen ja kylmään Itä-Pasilaan, jota on tituleerattu Helsingin katutaidekaupunginosaksi. Katutaide näyttäytyy valtavana ”Apocalyptica plays Metallica by four cellos” -hahmona, tappavina Angry Birdseina ja yksinkertaisuudessaan nerokkaana pienenä täginä, jonka jakson vieras, muusikko-tuottaja-podcastaaja Mikko Pykäri taiteilee.

Linkit: Spotify, Soundcloud, iTunes


Jakso 8: Taiteen tarkoitus

Tässä jaksossa keskustellaan taiteen tarkoituksesta lähinnä kontemplaation kautta. Onko taiteen tehtävä tehdä itsensä tarpeettomaksi? Mikä on katharsis? Miksi taidetta ylipäätänsä tarvitaan? Daniélan kanssa studiossa keskustelemassa kuvataiteilija, Kuvataideakatemian professori Tarja Pitkänen-Walter ja kuvataiteilija, ’Taiteen tarkoitus’ – kirjan kirjoittaja Henri Hagman.

Linkit: Spotify, Soundcloud, iTunes