ARTPOD

Kuvan teos: Louis Fratino: Self-Portrait with Dolphin, 2018

Kuvan teos: Louis Fratino: Self-Portrait with Dolphin, 2018

Artpod on kahden kuvataiteilijan, Daniéla Vainion ja #AESTHETICin Anni Tuomisen uusi podcast-sarja. Joka jaksossa on vieraita keskustelemassa nykytaiteen ilmöistä, teemoista ja tekijöistä avoimella otteella. Vainio on äänitystudiolla parin vieraan kanssa, ja Tuominen liikkuu kentällä omine vieraineen: työhuoneilla, gallerioissa, museoissa – kaikkialla, missä taidetta tapahtuu.

Jaksoissa käydään läpi kysymyksiä, jotka pyörivät aina tietyn teeman ympärillä. Luvassa on keskustelua esimerkiksi seuraavista aiheista: "Taide ja valta", "Mitä on nykytaide”, ”Huumori taiteessa”, ja ”Onko nykytaiteen kokeminen vaikeaa”.

Vainio ja Tuominen ovat kaivanneet podcastinsa kaltaista avointa taidekeskustelua, ja haluavat tehdä tästä kanavan taiteilijoille, taiteen ystäville, ja järjestää jatkossa myös oheistapahtumia ja keskustelutilaisuuksia. Tavoitteena on mahdollisimman laaja kuulijakunta, joka ei koostu ainoastaan alan ihmisiä. Siihen päästään helposti lähestyttävillä aiheilla, arkisilla tilanteilla, ammattisanastoa jopa tietoisesti vältellen. Artpod haluaa kaventaa ihmisten kynnystä astua galleriaan, keskustella taiteesta tunnepohjalla, tuoda taiteen lähemmäs kaikkia.

Artpodia nauhoitetaan Jaksomedian tiloissa Punavuoressa ja julkaisualustana toimii kulttuurimedia #AESTHETIC. Jaksot ilmestyvät Spotifyyn, iTunesiin ja Soundcloudiin ja niitä tullaan jakamaan yhteistyögallerioidemme Helsinki Contemporaryn ja Forum Boxin kautta.

Artpod ei olisi mitään ilman sen ympärillä toimivia kulttuurialan ihmisiä. Seuraavat henkilöt tekevät podcastin todeksi:

Editointi: Maria Sennikova
Musiikki: Tomi Mäkilä
Grafiikat: Pauliina Vuorinen

Artpod tekee yhteistyötä myös Muijavaaran luojan, Venla Vaattovaaran kanssa, joka taiteilee vieraistamme potretteja.

unnamed-1.jpg

 

Jakso 1: Onko nykytaide vaikeasti lähestyttävää?

Artpodin ensimmäisessä jaksossa keskustellaan siitä, onko nykytaide vaikeasti lähestyttävää, ja miten nykytaidetta tulisi lähestyä tai tulkita?

Vastataan myös nimeltä mainitsemattoman ystävän Suvin viestiin: Voiko viisivuotias tehdä nykytaidetta? Miksi valkoinen neilö voi maksaa miljoonia euroja? Ketä nykytaide oikein palvelee?

Spotify: https://open.spotify.com/episode/4d2HeE12stUn4bRei4bKXO
Soundcloud: http://soundcloud.com/jaksofi/artpod-onko-nykytaide-vaikeasti-lahestyttavaa


Jakso 2: Tehkää v*ttu ite!

Vieraana on Kulttuurikerho, eli kahden kaveruksen, Tiia Rantasen ja Eino Nurmiston perustama kerho, joka käy erilaisissa taidetapahtumissa. Tapaamme galleria Sinnessä, ja reagoimme yhdessä Camilla Edström Ödemarkin Infinite Circle/Nothing Beyond -näyttelyyn.

Tässä kenttäjaksossa pohdimme taiteen vaikeastilähestyttävyyden ja kokemisen teemoja, ja kuinka kuumottavaa voi olla astua sisään tyhjään galleriaan. Tulemme huomaamaan että Tiiasta ja Einosta, kahdesta media-alan ammattilaisesta, kuoriutuu taidekeräilijän, kuraattorin ja performanssitaiteilijan piirteitä.

Spotify: https://open.spotify.com/episode/13e2ZqB0vxSoE86GD78mWS

Soundcloud: https://soundcloud.com/jaksofi/artpod-jakso-2-tehkaa-vttu-ite


Jakso 3: Seminaari

Seminaarissa keskustellaan siitä, millaista on nuoren taiteilijan elämä valmistumisen jälkeen. Keskustelemassa ovat Annin ja Daniélan kanssa kuvataiteilijat Harriina Räinä ja Saimi Suikkanen.

Seminaari on live-nauhoitettu Vapaassa Taidekoulussa 02/2019.

Spotify: https://open.spotify.com/episode/6sEwBjPWpDDNrHCdYZzppy

Soundcloud: https://soundcloud.com/jaksofi/jakso-3-seminaari