Jazzia Perämeren rannalla? Kyllä kiitos!

Jazzia Perämeren rannalla? Kyllä kiitos!

Raahessa syntyneenä jazzin ystävänä on jopa hieman noloa, etten ole ollut Rantajatseilla kuin kerran. 

Tämäkin tapahtui joskus 90-luvulla, kun olin niin pieni, etten muista päivästä paljoakaan. Vain sen tunteen, joka viipyy iholla kesäisen myrskyn jälkeen ja nurmikolle levitetyt räsymatot, joille asetuimme äitini kanssa kuuntelemaan jotakin lapsillekin sopivaa yhtyettä. Edellisiltainen myrsky oli laittanut tapahtumajärjestelyitä uusiksi, ja matot oli levitelty nurmelle toimittamaan tuulessa tuhoutuneen katsomon virkaa.

Vaikka tapahtuman upea tunnelma on jäänyt niin vahvasti mieleeni, en ole saanut mentyä Rantajatseille toistamiseen. Aina tulee jokin este. Ja se on hirvittävä sääli.

Tämä vapaaehtoisvoimin järjestettävä nykyjazzfestivaali on nimittäin vuosien saatossa vakiinnuttanut asemansa kotimaisten kesäfestareiden joukossa. Eikä ihme.

Kotimainen yhtye Sole Azul tekee esittää tangovaikutteista musiikkia sekä sovituksia suomalaisista ja argentiinalaisista tangoista. Debyyttialbumi ilmestyi keväällä 2019.  Kuva: Jesse Partanen

Kotimainen yhtye Sole Azul tekee esittää tangovaikutteista musiikkia sekä sovituksia suomalaisista ja argentiinalaisista tangoista. Debyyttialbumi ilmestyi keväällä 2019.

Kuva: Jesse Partanen

Rantajatsien esiintyjäkaarti ihastuttaa monipuolisuudellaan. Mukana on sekä kotimaisia että ulkomaalaisia artisteja ja vaikutteita ja tyylejä löytyy moneen makuun. Esimerkiksi tänä vuonna luvassa on jazzin lisäksi mm. itämaista mystiikkaa ja folk-henkeä. Mukana ovat esimerkiksi Naïssam Jalal, Ylva Haru (jota haastattelimme aivan vastikään - lue juttu täältä), Litku Klemetti, Hot Heros, Sole Azul ja Three Days of Forest. Kaikki tutustumisen arvoisia muusikoita.

Rantajatsit järjestetään heinäkuun viimeisenä viikonloppuna meren äärellä, Vanhan Raahen puukaupunginosan kyljessä. Kolmipäiväiseen ohjelmistoon mahtuu sekä ilmaiskonsertteja ja keskustelutilaisuuksia että maksullisia tapahtumia.

Iso-Kraaselin saareessa ja Pyhäjoen kirjastossa järjestettäviä tapahtumia lukuun ottamatta keikat sijoittuvat Raahen keskusta-alueelle. Siirtymiset paikasta toiseen taittuvat sujuvasti siis myös jalkapatikalla.

Ylva Harun esikoisalbumi  Linnut  (Soit se silti, 2019) on saanut runsaasti positiivista palautetta. Kuva: Tuomas Aro

Ylva Harun esikoisalbumi Linnut (Soit se silti, 2019) on saanut runsaasti positiivista palautetta. Kuva: Tuomas Aro

En ole yksin Rantajatseja kohtaan tuntemani mielenkiinnon kanssa. Nyt 31. kertaa järjestettävää festivaalia on taannoin kutsuttu esimerkiksi Kauppalehdessä kesän helmeksi. Tapahtumalla tuntuu olevan vakiintunut kävijäkuntansa, joihin lukeutuu esimerkiksi Missä olet Laura? –blogin pitäjä. Lauran kirjoitukset festivaaliin liittyen jättävät ehdottoman tunteen siitä, että mukaan on päästävä. 

Vaikka itse kärsin nykyisin jonkinlaisesta festariähkystä, Rantajatsit vaikuttavat edelleen houkuttelevilta. Suurten puitteiden ja tuhansista ihmisistä koostuvan kävijämäärän sijaan kaipaan nykyisin elämääni jotain juuri tällaista, vähän intiimimpää ja yksinkertaisempaa, yksin musiikkiin ja taiteeseen keskittyvää tapahtumaa. Tarkkaan valikoidun, kansainvälisen ja monipuolisen esiintyjäkaartin lisäksi Rantajatseissa on ylistetty ennen kaikkea tunnelmaa. Lämpöä, mutkattomuutta ja kodikkuutta.

Jos minulta kysytään, kuulostaa aika täydelliseltä. 


Rantajatsit Raahessa 25. - 27.7.2019

Lisätietoja mm. festivaalin ohjelmistosta ja lipuista löydät
Rantajatsien kotisivuilta ja tietoa majoitusmahdollisuuksista esimerkiksi Visit Raahe -sivustolta.

Lue myös aiempi kirjoituksemme Raahen museo- ja kulttuuritarjonnasta.

Oopperatalo ja pinkki tila - Flow'n taideohjelma siirtyy kohti esittävää taidetta

Oopperatalo ja pinkki tila - Flow'n taideohjelma siirtyy kohti esittävää taidetta

Hilkka Helmen kehopositiivinen näyttely avautuu Kalleriassa –  ”Taiteeni ei synny mistään tuskan parahduksesta”

Hilkka Helmen kehopositiivinen näyttely avautuu Kalleriassa – ”Taiteeni ei synny mistään tuskan parahduksesta”