Hilkka Helmen kehopositiivinen näyttely avautuu Kalleriassa –  ”Taiteeni ei synny mistään tuskan parahduksesta”

Hilkka Helmen kehopositiivinen näyttely avautuu Kalleriassa – ”Taiteeni ei synny mistään tuskan parahduksesta”

”Sata rautaa tulessa”, tiivistää Hilkka Helmi Maria Kokkonen, kun häneltä kysyy kuulumisia. Vastaus ei ole lainkaan liioiteltu.

Kokkonen on Hilkka Helmi –taiteilijanimeä käyttävä kuvataiteilija, korusuunnittelija ja aloitteleva koomikko, joka suunnittelee printtejä, myy niillä koristeltuja vaatteita nettikauppansa kautta, vetää korupajoja ja keikkailee stand up -lavoilla. Juuri nyt kuvataiteen saralla puhaltavat uudet tuulet, sillä Hilkka Helmen taidenäyttely Body Positive avautuu Helsingissä Kalleria–galleriassa 1. heinäkuuta. 

Kun katsoo Hilkka Helmi Art -instatiliä, alkaa itseäkin vähän hengästyttää. Miten kukaan venyy näin moneen?  

”Naurattaa ja itkettää välillä, että pitäisi varmaan osata hieman karsia tekemisiään ja kiinnostuksen kohteitaan. Mutta aina palaan samaan lopputulokseen: en pysty rajaamaan ja hallitsemaan taiteellisia tekemisiäni”, taiteilija hymähtää.

Idea maanantaina avautuvaan Body Positive –näyttelyyn syttyi muutama vuosi sitten, kun Hilkka Helmi alkoi tutkia kehomyönteisyysaatetta ja itseään. 

”Maalasin itsestäni alastonkuvan ja se oli upea kokemus, näin itseni aivan eri valossa. Keksin, että jos vain mahdollista, haluaisin tuoda saman tunteen muillekin”, hän muistelee.

Visio sai kuitenkin muhia muutaman vuoden ajan, koska Hilkka Helmi epäili, voisiko alkaa julistaa kehomyönteisyyden ilosanomaa, kun ei itsekään ollut täysin sinut oman vartalonsa kanssa. Hän pelkäsi kuulostavansa tekopyhältä. 

”Ajatus hautui ja minä tajusin, että ihminenhän minä vain olen. Ei minun täydy olla mikään itsensä täysin hyväksyvä guru, jotta voisin tuoda tätä aatetta esille. Näyttelyn teema laajeni yksilötasolta ja oman kehon hyväksymisestä yleisesti kehorauhaa edistävään ajatukseen. Että meillä jokaisella on oikeus olla juuri sellaisia kuin olemme, eikä kenelläkään ole siihen mitään vastaansanomista. Olet sitten minkä kokoinen, muotoinen tai värinen tahansa, se on jokaisen oma asia ja muut voi pitää turpansa kiinni, näin niinku kiltisti sanottuna”, taiteilija toteaa.

Yksi Hilkka Helmen tulevaisuudenhaaveista olisi taiteen, valokuvaamisen ja dokumenttien avulla tuoda esiin ihmisten hyvyyttä ja maailman upeutta. Hänen mielestään ihmiset pelkäävät toisiaan aivan liikaa.  “Se olis mun suurin intohimo, näyttää kuinka upea ja ihana tämä maapallo ja ihmiset ovat”, taiteilija kertoo.  Kuva: Pasi Virtakari

Yksi Hilkka Helmen tulevaisuudenhaaveista olisi taiteen, valokuvaamisen ja dokumenttien avulla tuoda esiin ihmisten hyvyyttä ja maailman upeutta. Hänen mielestään ihmiset pelkäävät toisiaan aivan liikaa.

“Se olis mun suurin intohimo, näyttää kuinka upea ja ihana tämä maapallo ja ihmiset ovat”, taiteilija kertoo.

Kuva: Pasi Virtakari

Body Positive –näyttelyä (tai Bopo-näyttelyä, kuten Hilkka Helmi itse tuttavallisemmin sanoo) on tuettu Basson Nost€ -kulttuuriapurahalla. Paitsi että se on ollut taiteilijalle taloudellisesti tärkeää, on se myös tuonut lisää uskoa omaan tekemiseen. 

”Yleisö oli äänestänyt ja tuomarit valinneet. Se vahvisti, että tämän aiheen käsittelylle on kysyntää. Myös se, että Basson tekemää videota on katsottu reilu 20 tuhatta kertaa, antoi lisävahvistusta hommaan. Vaikka taiteilija uskookin omaan juttuunsa niin kyllähän tämmöinen tunnustus antaa lisätsemppiä touhuun”, Hilkka Helmi kiittelee. 

Taiteellaan Hilkka Helmi on halunnut osoittaa, että me kaikki koostumme samoista raaka-aineista. ”Torsot, raajat ja that’s it.” Kaikki ovat erilaisia, mutta silti samanlaisia. 

Prosessin aikana Hilkka Helmi valokuvasi mallejaan alasti ja alusvaatteisillaan. Helsingissä kuvattujen mallien lisäksi näyttelyssä on käytetty myös USA:n matkoilta otettuja maisemakuvia. Näin Hilkka Helmi halusi osoittaa kunnioitusta myös amerikkalaisille bodypositive–aatteen edelläkävijöille. 

Kuvausten jälkeen mallit antoivat kokemuksestaan positiivista ja kiittävää palautetta. Se oli juuri sitä, mitä Hilkka Helmi oli lähtenyt työllään hakemaankin: hän halusi antaa malleilleen tilaisuuden kertoa oman tarinansa ja tulla sinuiksi vartalonsa kanssa. 

”Eräs malli kommentoi valmista kuvaa: “upea, en tunne yhtään häpeää vartaloni kohtaan". Se vahvisti, että näyttely on onnistunut. Kun yksikin malli ajatteli noin, homma on voiton puolella ja ollaan oikeilla jäljillä”, Hilkka Helmi sanoo.

Body Positive-näyttely on saanut tukea Bassoradion Nost€-rahastosta. Kolme kertaa vuodessa valittavat voittajat saavat konkreettista apua uralleen.  ”Noste on mieletön juttu, joka varmasti kannustaa eri alojen taiteilijoita tekemään projekteja ja uskomaan omaan juttuunsa”, Hilkka Helmi sanoo.

Body Positive-näyttely on saanut tukea Bassoradion Nost€-rahastosta. Kolme kertaa vuodessa valittavat voittajat saavat konkreettista apua uralleen.

”Noste on mieletön juttu, joka varmasti kannustaa eri alojen taiteilijoita tekemään projekteja ja uskomaan omaan juttuunsa”, Hilkka Helmi sanoo.

Vaikka voisi kuvitella, että maalaaminen ja stand up ovat kotoisin aivan eri planeetoilta, Hilkka Helmen kohdalla ne vaikuttavat täysin luonnolliselta yhdistelmältä. Tuntuu hieman hölmöltä edes kysyä, miten hän on päätynyt komiikan pariin. Onhan hänen taiteensakin iloista, rohkeaa ja rajoja rikkovaa. 

”Olenkin sanonut, ettei taiteeni synny mistään tuskan parahduksesta”, Hilkka Helmi vitsailee, viitaten viimeisen vaihtoehtoiseen sanamuunnokseen.

Stand up houkutteli ja tuntui luonnolliselta polulta, koska Hilkka Helmi ajatteli, että hänellä olisi paljon juttuja ja tarinoita, joita kertoa lavalla.

”Oli niin suuret suunnitelmat, että meitsi kyllä kertoo vitsejä ja tarinoita maailmalta ja samalla olen kantaaottava ja mun jutuilla olisi merkitystä. Sitten aika pian tajusin, että mun vitsit onkin pelkkiä alapäävitsejä ja -runoja. Apua, mähän oon härski! Kyllähän minä olen sen tiennyt, mutta että pitääkö semmoisia juttuja nyt lavalla puhua!”, hän naurahtaa. 

Hilkka Helmi kokee komiikan olleen hyvin opettavaista. Se on vaikuttanut myös muun taiteen tekemiseen, sillä lavalla oleminen on tuonut elämään uudenlaista varmuutta. 

”Jos maalaan ja kankaalle ilmestyy vagina niin oon silleen että hell yeah, eikä että voi ei, voinkohan nyt tämmöistä esittää”, hän sanoo.

Myös pelko siitä, että jutut järkyttäisivät yleisössä istuvia vanhempia naisia, osoittautui turhaksi. He ovat nimittäin juuri niitä, jotka nauravat Hilkka Helmen setille eniten ja antavat myönteisintä palautetta keikkojen jälkeen.

Eräs mieskollega sen sijaan neuvoi Hilkka Helmeä olemaan vähemmän härski. Se tuntui hämmentävältä: hänhän oli jo sensuroinut itseään! Mikään sievistely ei tuntunut lainkaan omalta. Seuraavana päivänä nainen päättikin antaa vain palaa. 

”Kun alussa ajattelin, että alapäävitsit eivät olisi merkityksellistä, niin nyt on eri fiilis. Näköjään se ei ole vielä kaikille täysin okei, että nainen on avoimesti seksuaalinen, puutteessa tai puhuu lavalla jostain vemputuksista ja alapääkuivuudesta tai märkyydestä”, hän toteaa.

Sittemmin helsinkiläistynyt Hilkka Helmi on kotoisin Leppävirralta, mitä on hänen mukaansa kiittäminen hänen huumoristaan ja mielenmaisemistaan. ”Hullua savolaisuutta. Se on mahtavaa ja sitä vaalin.”  Kuva: Riina Parikka

Sittemmin helsinkiläistynyt Hilkka Helmi on kotoisin Leppävirralta, mitä on hänen mukaansa kiittäminen hänen huumoristaan ja mielenmaisemistaan. ”Hullua savolaisuutta. Se on mahtavaa ja sitä vaalin.”

Kuva: Riina Parikka

35-vuotiaalla Hilkka Helmellä on monipuolinen koulutustausta. Hänellä on tradenomin AMK-tutkinto, jonka lisäksi hän on opiskellut multimediaa kansanopistossa ja muotia Milanossa. Viime vuosi kului työväenopiston stand up-kursseilla.

Aikuiselämästä yli viisi vuotta on vierähtänyt ulkomailla asuen; Reykjavikissa, Milanossa ja Sydneyssä. Lisäksi Hilkka Helmi on reppureissannut ympäri maailmaa. Matkustellessaan hän kokee olevansa oma autenttinen itsensä. Maailmalta saa voimia ja inspiraatiota, uusia ideoita ja haaveita. 

Kehomyönteisyyden ja suvaitsevaisuuden lisäksi Hilkka Helmen taiteessa ja työssä näkyvät vahvasti myös feministiset ja ekologiset arvot. Esimerkiksi viime vuoden Australian ekomuotiviikkojen edustuskoruina nähtyjen korujen materiaalina toimivat muun muassa jätesäkit ja muovipullot. Vastaavia, arvojensa mukaisia ratkaisuja taiteilija aikoo tehdä jatkossakin. 

Mitä taiteen tekemiseen tulee, sitä Hilkka Helmi ei liiaksi suunnittele. Hän vain levittää eteensä tyhjän kankaan ja alkaa maalata. Usein se johtaa ennalta-arvaamattomaan lopputulokseen. Bopo–näyttelyn työtkin olivat jotain aivan muuta, kuin mitä hän oli ennakkoon ajatellut. Intuitio ja luova virta vain veivät mennessään.

”Teen taidettani täysin omasta itsestäni, en ajattele niinkään mitä teen vaan sieltä tulee mitä on tullakseen. Varsinkin juuri kuvataiteessa, en ole varmaan pystynyt tekemään yhtään taulua niin, että olisin ensin suunnitellut ja sitten vasta tehnyt sen”, Hilkka Helmi kertoo. 

Hilkka Helmi ei arastele puhua taiteen ja kaupallisuuden suhteesta. Taiteellisen työn tuotteistaminen tuntuu päinvastoin luontevalta, sillä Hilkka Helmi on kasvanut yrittäjien ympäröimänä ja saanut itsekin kaupallisen koulutuksen. 

“Se, että taiteilija kaupallistaa touhujaan, ei mun mielestä mitenkään vähennä sen taiteen arvoa tai merkitystä“, hän sanoo.

Taide ei kuitenkaan voi olla myöskään puhdasta bisnestä. Kerran Hilkka Helmi kokeili tietoisesti maalata jotain sellaista, mistä arveli yleisön pitävän. Jotain, mikä olisi helppo myydä.

”Ne eivät ole parhaita töitäni eivätkä ne mene kaupaksi. Kyllä niistä huokuu joku teennäisyys. Olenkin oppinut, että pitää vain tehdä täysin semmoista, mikä tuntuu luontevalta. Semmoinen syntyykin sitten niin sanotusti helpommin, kun ei tarvitse väkisin vääntää”, hän sanoo.

Valokuvatessaan mallejaan Body Positive -näyttelyä varten Hilkka Helmi kertoo nähneensä persoonan ja kasvojen sijasta upeita muotoja, linjoja ja kehonosia. Siksi mallien kasvoja ei tuoda esiin myöskään valmiissa näyttelyssä. Taiteilija on halunnut ohjata katsojan huomion yksinomaan vartaloihin.

Valokuvatessaan mallejaan Body Positive -näyttelyä varten Hilkka Helmi kertoo nähneensä persoonan ja kasvojen sijasta upeita muotoja, linjoja ja kehonosia. Siksi mallien kasvoja ei tuoda esiin myöskään valmiissa näyttelyssä. Taiteilija on halunnut ohjata katsojan huomion yksinomaan vartaloihin.

Body Positive –näyttely on esillä Kalleriassa 14. heinäkuuta saakka. Sen jälkeen Hilkka Helmen tulee pitämään kiireisenä suuri koruprojekti, joka liittyy Helsinki Design Week –tapahtumassa nähtävään muotinäytökseen. 

Tylsää hetkeä tulee tuskin senkään jälkeen. Hilkka Helmeä kiinnostaisi viedä Body Positive –näyttely muuallekin Suomeen ja erilaisiin julkisiin tiloihin, sekä jatkaa teeman työstämistä uuden materiaalin ja näyttelyn muodossa. Hän leikittelee myös ajatuksella omasta humoristisesta Youtube-kanavasta, valokuvausopinnoista ja dokumentarismista. Tai ehkä korut voisivat löytää tiensä pieniin putiikkeihin, printit myydä eettiseen firmaan ja pitkään ajatustasolla muhinut Elvis-näyttely saada lihallisen muodon. 

”Olen menneisyydessä käynyt niin monta aivojenpesuonnellisuusseminaaria ja -kurssia, että osaan unelmoida isosti”, Hilkka Helmi kuittaa naurahtaen.

”Mutta jos hyvä haltija tulisi ja antaisi yhden toiveen, niin kyllä intohimoni olisi kiertää maailmaa ja seikkailla, dokumentoida eri kulttuureja ja tuoda esille eri ihmisiä ja ihmisten hyvyyttä. Voisin vaikka kiertää maapallon moottoripyörällä ja tutkia Bopo–teemaa eri maissa.”

Nyt on kuitenkin ensimmäisen galleriassa järjestettävän yksityisnäyttelyn vuoro. Se hieman jännittää, vaikkakin hyvällä tavalla vatsasta kutitellen. Takana on monta eristäytynyttä työskentelyviikkoa ja ympäripyöreää päivää. Kaiken jälkeen tuntuu hyvältä tuoda Body Positive yleisön eteen.

”Olen tosi fiiliksissä näyttelystä. Toivon myös kuulevani palautetta ja mielipiteitä. On semmoinen olo, että tämä on vasta alkua tälle projektille”, taiteilija tiivistää.


Hilkka Helmi: Body Positive
Kalleriassa 1.7. - 14.7.2019
Kaarlenkatu 10, Helsinki

Seuraa taiteilijaa Instagramissa ja Facebookissa nimimerkillä Hilkka Helmi Art

Jazzia Perämeren rannalla? Kyllä kiitos!

Jazzia Perämeren rannalla? Kyllä kiitos!

Aura Saarikosken näyttely Harmaatutkimuksia on rauhoittava näyttelykokemus

Aura Saarikosken näyttely Harmaatutkimuksia on rauhoittava näyttelykokemus