Aura Saarikosken näyttely Harmaatutkimuksia on rauhoittava näyttelykokemus

Aura Saarikosken näyttely Harmaatutkimuksia on rauhoittava näyttelykokemus

Aura Saarikosken (s. 1987) näyttely Harmaatutkimuksia on kiertänyt kotimaisia gallerioita ja museoita jo muutaman vuoden ajan, matkan varrella muuttuen ja kehittyen. Nyt vuorossa on ollut Oulu. Näyttely on esillä Pohjoisessa valokuvakeskuksessa kesäkuun loppuun saakka.

Harmaatutkimuksia on kiinnostava, yhtä aikaa yksilöllinen ja universaali kokemus. Kuten näyttelyesitekin kertoo, se on sekä kokemuksellinen että käsitteellinen kokonaisuus, joka koostuu nykyisellään valokuvista, videoteoksesta ja teksteistä. Se istuu upeasti Valve-talossa sijaitsevan valokuvakeskuksen kellarimaiseen näyttelytilaan, jonka pieni sokkelomainen pohjapiirros tuo oman lisämausteensa näyttelykokemukseen.

harmaatutkimuksia1.jpg

Sekä video- että valokuvateoksissa taiteilija kulkee itse sumun keskellä, vuoroin kohti katsojaa, vuoroin poispäin. Saarikoski tarkastelee sumua ja sen harmautta eri kantilta, eri ilmenemismuodoissaan, matkustaen sumun perässä jopa maasta toiseen. Sumua käsitellään sekä fyysisenä, konkreettisena ilmiönä että metaforana päänsisäiselle tunteelle ja tilanteelle. Näin lopulta varsin pienestä määrästä teoksia syntyy laaja-alainen kokemus, jossa liikutaan henkilökohtaisista käännekohdista valtaviin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Niin suurelta aihealueelta kuin edellinen kuulostaakin, Saarikoski onnistuu tekemään tästä kaikesta vaivatonta ja luontevaa.

Etsiessään sakeinta sumua maailman eri kolkista Saarikoski oppii, mitä kaikkea sumu on ja mitä se ihmisille merkitsee. Miten merikapteenit purjehtivat suinpäin sakeaan harmauteen, kohti keskipistettä, koska syvimmän sumun jälkeen kaikki alkaa kirkastua. Tai kuinka sumu vaikeuttaa pilviä maalaavan taiteilijan työtä ja mitä sumu sotilasprofessorille merkitsee.

Näyttely ei kysy suoria kysymyksiä, eikä se tarjoa suoria vastauksia. Aivan kuin todellisessa sakeassa sumussa, yleisö näkee vain palasia sieltä täältä. Aina kun kuvittelee tavoittaneensa sen jonkin, se katoaa. Sumu liikkuu ja harhauttaa. Tästä huolimatta Harmaatutkimuksia on hyvin rauhoittava näyttelykokemus. Tilaan luotu äänimaailma, videolla vaeltava pehmeä sumu ja valokuvien harmonia luovat aivan omanlaisensa tunnelman galleriaan.

harmaatutkimuksia2.jpg
harmaatutkimuksia3.jpg

Saarikosken tekstit ja kirjeenvaihto ihmisten kanssa ohjailevat oivallisesti näyttelyvieraan tulkintaa. Kävijä pysäytetään paitsi taiteilijan tarinan, myös oman elämänsä äärelle. Tunnistettavia ovat erityisesti ne hetket, kun suunta on ollut hukassa. Kun on tuntunut siltä, että kaikki on jotenkin pielessä, maailma oman itsen ympärillä tavalla tai toisella nurinkurinen. Edessä oleva vieras ja tuntematon pelottaa, vaikuttaa jopa uhkaavalta. Mutta jos vain uskallamme pysähtyä, tuossakin hetkessä voi nähdä kauneutta ja uusia mahdollisuuksia. Aivan kuten sotilasprofessori viestissään esittää, sumu ei ole väistämättä vihollinen. Se voi olla myös liittolainen.

Kokemukset ja henkilökohtaiset tulkinnat löytävät yhteisen, yhteiskunnallisen tarttumapinnan sumun katoamisesta. Sumustaan tunnetussakin maailmankolkassa sumu vähenee vuosi vuodelta ilmastonmuutoksen vuoksi. Ja aivan kuin sumun keskellä oleva, ihmiskuntakaan ei vielä tarkalleen ottaen tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Voi vain toivoa parasta.

“Perillä sumu oli sakea, eikä mikään kirkastunut, en löytänyt vastauksia.”


Aura Saarikoski: Harmaatutkimuksia
Pohjoinen valokuvakeskus 30.6. saakka
Hallituskatu 7, Oulu

Lisätietoja näyttelystä valokuvakeskuksen kotisivuilta.

Hilkka Helmen kehopositiivinen näyttely avautuu Kalleriassa –  ”Taiteeni ei synny mistään tuskan parahduksesta”

Hilkka Helmen kehopositiivinen näyttely avautuu Kalleriassa – ”Taiteeni ei synny mistään tuskan parahduksesta”

Lotta Jääskelä oli päättänyt jo lopettaa musiikin tekemisen, mutta sitten syntyi Ylva Haru - "Uskon, että minut on luotu tekemään juuri tätä"

Lotta Jääskelä oli päättänyt jo lopettaa musiikin tekemisen, mutta sitten syntyi Ylva Haru - "Uskon, että minut on luotu tekemään juuri tätä"