Kesän kulttuuripyhiinvaellus vie Mäntyharjulle

Kesän kulttuuripyhiinvaellus vie Mäntyharjulle

Katsaus kesän kulttuuritarjontaan maakunnissa saa jatkoa. Mäntän kuvataideviikoilta matka jatkuu kesän toiseen suureen taiteiden mekkaan, Salmelan Taidekeskuksen kesänäyttelyyn 2018 Mäntyharjulla.

Mäntyharjun väkiluku paisuu lähes kolminkertaiseksi, kun kesän kulttuurivierailijat ja mökkiläiset valtaavat Pyhäveden keskelle sijoittuvan pienen Mäntyharjun kaistaleen. Paikalta löytyykin kaikki mitä harras kulttuurimatkailija voi toivoa: kattava nykytaiteen näyttely veistospuistosta grafiikka- ja maalaustaiteeseen; ja konserttiohjelma jazzista kuoromusiikkiin. Salmelan näyttelyrakennuksina toimivat romanttiset, karamellin väriset pitsirakennukset Pitäjäntupa (päärakennus), Postitalo ja Apteekkitalo sekä muu idyllinen perinnemiljöö, kuten suomen toiseksi suurin puukirkko, kruunaavat tapahtuman.

Vanhaa kaartia edustivat Pro Finladia-palkitut taidemaalarit, kuten veikeistä sammakkohamhoistaan suosittu Juhani Linnovaara (s. 1934) sekä värimaalarina tunnettu Marika Mäkelä (s. 1947), jonka metallinhohtoiset, paksuista maalipilkuista muodustuvat teokset olivat kuin pieniä mosaiikkiveistoksia. Kuten Mäntässäkin, myös Mäntyharjulla annetaan uusille sukupolville mahdollisuus esiintyä kokeneemman taiteilijaston rinnalla. Tuoreempaa verta tarjosivat muun muassa Nina Baskin herkullisen värikkäät mielenmaisemat, Enni Kömmistön sympaattiset puusta veistetyt eläimet, sekä näyttelyn nuorimman taiteilijan Jasmine Ijäksen rauhalliset maisemat, joissa luonto ja kaupunki kohtaavat.

Näyttelyn teemoiksi ilmestyi kesäinen sekoitus leikkisää ja humoristista taidetta sekä rauhaa huokuvia teoksia. Humoristisen dieettitaiteen ja henkisen ruuan lopputuloksena on kuitenkin hieman lattea kokonaisuus, ekstaasin hurmiota tai yllättävää ilmestystä Salmelan kesänäyttely ei tuota.

Juhani Linnonvaara ja Kimmo Schroderus. Kuva: Jenni Höök

Marika Mäkelän maalauksia ja Arvo Siikamäen veistoksia. Kuva: Jenni Höök

Enni Kömmistö: Marraskuu, puuveistos, 2017

Jasmina Ijäs: Dikotomia 3, akryyli kankaalle, 2017

Kimmo Schroderus: Nelijalkaiset 2, ruostumaton teräs, 2017. Kuva: Timo Nieminen

Teksti: Laura Heinonen

Laura Heinonen on taidemaalari ja puupiirtäjä, joka on rakastaa ympyröitä ja taksidermiaa. Hän opiskeli yliopistossa japania ja on kiinnostunut kulttuurien kohtaamisista. Viikonloput hän viettää samoillen metsässä mustan kissansa kanssa.
Seuraa Heinosta sosiaalisessa mediassa.

Vaikeudet muuttuvat väriloistoksi Hanna Hyyn paletilla

Vaikeudet muuttuvat väriloistoksi Hanna Hyyn paletilla

Nuorena taiteilijana toimimisesta, osa II

Nuorena taiteilijana toimimisesta, osa II