Tekijän ääni: Markus Jäntti

Tekijän ääni: Markus Jäntti

Alien poster.jpeg

Viimeisimmissä töissäni, sarjassa “The story of Schmugguu the illegal alien”, olen keskittynyt rakentamaan kokonaisuutta jatkuvalla kerronnalla metamorfisella tasolla. Siteeraan tässä työssä kokemuksiani ja huomioitani Yhdysvalloista tiettyjä painopisteitä käyttäen sekä esteettisesti, että käsitteellisesti.

Kun saavuin opiskelemaan Yhdysvaltoihin, olin häkeltynyt arjessa kohtaamieni erilaisten muovien määrästä. Minua hämmästytti myös, kuinka tavallisen kuluttajan on mahdollista löytää ja hankkia niitä kaikkia New Yorkissa. Siksi olin myös kiinnostunut työskentelemään värjätyn vaahtomuovin kanssa, koska se heijasteli minulle kulttuuria, johon olin saapunut. 

Myöhemmin kiinnostuin vaahtomuovin kanssa työskentelystä entistä enemmän ja halusin toteuttaa töitä halvasta ja yksinkertaisesta materiaalista, jota on helppo leikata veitsellä tai laserilla. Halusin luoda itselleni työprosessin, jossa keskeistä oli lopullisen toteutuksen ”deskilling”, oman uniikin kädenjäljen häivyttäminen. Nämä teokset liittyvät vahvasti veistossarjaan, jonka parissa olen työskennellyt viime vuodesta saakka. Siksi veistoksellisuus ja kolmiulotteisuus, joka syntyy paksujen vaahtomuovikerrosten toistensa päälle liimaamisesta, oli minulle tärkeää.

illegal alien 2.jpeg

Myös vaahtomuovien rajoitettu väripaletti oli tärkeää materiaalin valinnassa. Värit ovat töissäni merkittävä elementti ja kohtelen niitä useimmiten kuin Lego-palikoita. Yksikään väri ei ole toista arvokkaampi tai mielenkiintoisempi. Tärkeintä on aina, miten niitä yhdistelee. Koska taustani on maalauksessa, olen tottunut etsimään mielestäni aina juuri oikean nyanssin Lego-palikoiden erilaisia yhdistelmiä varten. Siksi olin tällä kertaa kiinnostunut työskentelemään ainoastaan vaahtomuovin valmistajan tarjoaman väripaletin kanssa. Halusin nähdä, kuinka esimerkiksi ainoa käytössäni oleva punainen toimii metamorfisesti narratiivisissa kuvissa, ja mitä yksittäiset värit alkavat merkitä esimerkiksi länsimaisen kulttuurin kontekstissa.

Siksi tarkoitukseni tässä teossarjassa on ollut toteuttaa kaikki sarjan maalatut kuvat vain maalauksen tekniikkana mahdollistamalla tavalla, käyttäen maalin itsensä materialiteettia mahdollisimman paljon hyväkseni. Tekemällä paksuja maalikerroksia pyrin pääsemään lähemmäs tarinani hahmojen maailmaa ja korostamaan tiettyjen figuurien konkreettisuutta.

illegal alien.jpeg
the birth of the united hamburger.jpeg

“The story of Schmugguu the illegal alien” -teossarjan narraatiossa minulle keskeinen elementti on yhdistyminen. Kuinka valtio on rakennettu kaikista eri kansallisuuksista, kulttuureista ja komponenteista ja sitten paketoitu yhteen kuin hampurilainen, yksi amerikkalaisuuden symboleista. Missä kulkee raja pyrkimysten välillä tulla yhdeksi ja toisia vastaan muurin rakentamisella, sisällyttämisellä ja poissulkemisella?

Amerikkalainen maahanmuuttotermi ”illegal alien” on myös ollut yksi teossarjan lähtökohdista. Ainakin meille eurooppalaisille kyseinen termi luo mielleyhtymän ufoista, avaruusolioista, ulkoavaruudesta, kummallisimmista ja vieraimmista olioista, joita voimme kuvitella. Tästä maailmasta poissulkemisesta. Ja kuinka tätä termiä on sovellettu maassa, joka on alun perin koostunut maahanmuuttajista. 

Kertomus alkaa, kun kuvaamani maailman asukkaat leijuvat avaruudessa. Yksi heistä yhdistyy toisen ryhmän kanssa, jolloin hänestä tulee ”the United Hamburger”, uuden maailman supervalta. Nämä hahmot sekä the United Hamburger laskeutuvat planeetalle, jolla syntyy selvä hierarkia yhdistyneen hampurilaisen ja muiden asukkaiden välillä. 

image3.JPG
image2.JPG

Sitten he huomaavat, että jotain uutta on ilmestynyt taivaalle. Se on Schmugguu. Schmugguu on uusi tulokas, vieraan oloinen ja täten eritoten yhdistynyt hampurilainen näkee hänen uhkaavan omaa asemaansa. Koska Schmugguu on epätoivottu muukalainen avaruudesta, hänelle annetaan nimi ”illegal alien”. Hän yrittää lähestyä maan asukkeja, mutta yhdistynyt hampurilainen muodostaa itsestään muurin Schmugguun ja kansan välille. Kaikki hahmot ovat tulleet alun perin samasta paikasta, mutta eri aikaan saapuneena Schmugguu jää ulkopuoliseksi. 

Tavoitteenani työn toteutuksessa on luoda työnsisäinen vastakohtaisuus. Ensin kuvat näyttävät iloisilta värien ja vaahtomuovin (materiaali jota useimmiten näkee lastentarhoissa) käytön perusteella. Ensivaikutelman jälkeen katsoja kuitenkin hämmentyy yhä enemmän ja alkaa havaita pahaenteisen ja selittämättömän kuvallisen tason. Lukiessaan joihinkin kuviin sisällytettyjä tekstejä katsoja saa selvän kontekstipohjan kokonaisuudelle, mikä auttaa lukemaan muita kuvia ja niiden yhteyksiä. Halusin sisällyttää kirjoitusta kuviin, koska se tarjoaa täysin uudenlaista symbolismia, joka tuottaa yhteentörmäyksen kuvakielen kanssa.

image1.JPG

Teksti ja kuvat: Markus Jäntti
Jäntin teoksia on esillä nyt aukeavilla Mäntän XXIII Kuvataideviikoilla.

Kartasto väläyttää kirkkaasti Suomen kuvataiteen kenttää

Kartasto väläyttää kirkkaasti Suomen kuvataiteen kenttää

Daniéla Vainio tutkii teoksissaan aikuisten maailmaa lasten silmin

Daniéla Vainio tutkii teoksissaan aikuisten maailmaa lasten silmin