Historian ja taiteiden ystävä viihtyy Fiskarsissa

Historian ja taiteiden ystävä viihtyy Fiskarsissa

Hetken tuntuu siltä, kuin olisi astunut aikamatkalle. Järveä kiertävä, puiden reunustama tie tuo lopulta kylänraitille, jolla katse siirtyy vanhasta rakennuksesta toiseen, puutaloista kivikartanoon ja mennyttä aikaa huokuvaan Könnin kelloon. Ihastuneille huokauksille ei tunnu tulevan loppua, ja lisää on luvassa. Edessä siintävä päivä Raaseporin Fiskarsissa on mieluinen erityisesti historian, arkkitehtuurin, kotimaisen designin ja käsitöiden ystäville.

Helsingin ja Turun puolivälissä sijaitsevan Fiskarsin ruukin monivaiheinen ja polveileva historia on samalla kiintoisa katsaus Suomen historiaan. Alueen elävöittänyt rautaruukki sai alkunsa jo Ruotsin vallan aikana, vuonna 1649 hollantilaisen Peter Thorwösten toimesta. Ennen pitkää kylään alkoi syntyä erilaisia pajoja ja verstaita ja käsityöläisperinteet ovat kantaneet tähän päivään saakka. Vanhalla ruukkialueella toimii nykyisinkin useita ateljeita ja studioita, ja alue on tunnettu ennen kaikkea elinvoimaisena kulttuuriympäristönä. Raudan ympärille rakentunut Fiskars Oyj on puolestaan nykyisin kansainvälinen yhtiö, joka tunnetaan esimerkiksi Fiskarsin, Iittalan ja Arabian tuotteista. 

Fiskarsin kauniit maisemat ja luontopolut houkuttelevat myös luonnonystävää. 

Fiskarsin kauniit maisemat ja luontopolut houkuttelevat myös luonnonystävää. 

Ruukin historiaan pääsee tutustumaan parhaiten vierailemalla Fiskarsin museossa. 1850-luvulta peräisin oleva museorakennus on jo itsessään vierailun arvoinen. Muutaman euron sisäänpääsymaksulla saa roiman annoksen tietoa ruukkilaisten elämästä 1600-luvulta nykypäivään saakka. Pysyvä näyttely on rakennettu kaikkiin ikäluokkiin vetoavalla tavalla. Esimerkiksi kirjoituskoneen, lankapuhelimen ja eri vuosikymmenten vaatteiden kokeileminen tuntuu herättävän runsaasti riemua varsinkin nuoremmissa museovieraissa.

Museon lisäksi alueen historiaan voi tutustua esimerkiksi Fiskars Village -sivuilta löytyvän kulttuuripolun ja sitä varten luodun oppaan avulla. Tämä noin 2 kilometriä pitkä kierros tutustuttaa matkaajan yläruukin rakennuksiin ja historiaan omatoimisesti kartasta, kuvista ja infoteksteistä koostuvan kokonaisuuden kautta. Kun historialliset kohteet on kierretty, kannattaa vierailijan piipahtaa vielä alueen pieniin käsitöihin, muotoiluun ja taiteeseen erikoistuneisiin putiikkeihin, joita löytyy varsinkin kellotornin katveesta. 

Samasta paikasta löytyy myös hurmaava Café Antique, jonne on hyvä istahtaa kulttuurin ja historiantäyteisen päivän päätteeksi. Antiikilla sisustetusta kahvilasta löytyy myös kirjakauppa, ja monet antiikkiesineistä ovat myytävänä. Suuremman nälän yllättämä voi suunnata ostoskierroksen jälkeen myös johonkin alueen useista ravintoloista, ja lisää nähtävyyksiä kaipaava löytää Raaseporista vielä esimerkiksi Mustion ja Raaseporin linnat sekä Billnäsin ruukin. 

Fiskarsin museossa pääsee tutustumaan ruukin historiaan ja asukkaiden arkeen.

Fiskarsin museossa pääsee tutustumaan ruukin historiaan ja asukkaiden arkeen.

Fiskarsin ruukin kaltaisia paikkoja pidetään usein ennen kaikkea kesäkohteina, mutta nähtävää ja tunnelmaa riittää loistavasti myös muina vuodenaikoina. Esimerkiksi pääsiäissuunnitelmia vailla olevan on hyvä tietää, että suurin osa alueen myymälöistä pitää ovensa auki myös pääsiäisviikonloppuna perjantaista maanantaihin. Museokin on avoinna lauantaina ja sunnuntaina, ja ravintolat ovat luvanneet hemmotella ruokailijoita pyhään sopivilla herkkuruuilla.

Pääsiäisviikonloppu on myös viimeinen tilaisuus tutustua marraskuussa avautuneeseen Bertel Gardberg 101 -juhlanäyttelyyn. Muotoilijana, hopeaseppänä ja taidekäsityöläisenä tunnetun Gardbergin uraa esittelevä näyttely on esillä Kuparipajan Valkoisessa salissa, ja se järjestetään yhteistyössä Fiskarsin ruukin ja Designmuseon kesken.

Fiskars on hyvä matkakohde myös aivan tavallisena arkipäivänä - tai ehkä erityisesti juuri silloin. Kenelläkään ei ole kiire minnekään, yrittäjät vaihtavat mielellään kuulumisia puotiin piipahtavan matkaajan kanssa ja joen varrella saa käveleskellä aivan rauhassa, veden kohistessa ja lintujen laulaessa. Historia ja luonto ympäröivät vierailijan joka puolelta niin, että stressaantuneinkin sielu lepää. Kaupunkilaista ihmetyttävät ja ilahduttavat paikalliset, jotka tervehtivät vastaantulijaa aurinkoisesti hymyillen jopa autolla ohi ajaessaan. Kun vanha ruukinraitti jää taakse, on mielessä vain yksi ajatus: tänne on palattava aina vain uudestaan. 

Kulttuuri- ja ostoskierroksen ohessa kannattaa piipahtaa välipalalle esimerkiksi Café Antiqueen. 

Kulttuuri- ja ostoskierroksen ohessa kannattaa piipahtaa välipalalle esimerkiksi Café Antiqueen. 


Lisätietoja alueen palveluista, näyttelyistä ja aukioloajoista löydät esimerkiksi yritysten omilta sivuilta, museon kotisivuiltaFiskars Village -sivustolta ja Facebookista.

Kuoleman kevään silminnäkijät

Kuoleman kevään silminnäkijät

Tekijän ääni: Hanna Råst

Tekijän ääni: Hanna Råst