Musiikin yhdistämät - Ella Jaakkola ja Pilvi Kekkonen ovat nyt Illuusio, taiteellista poppia tekevä seireeniduo

Musiikin yhdistämät - Ella Jaakkola ja Pilvi Kekkonen ovat nyt Illuusio, taiteellista poppia tekevä seireeniduo

Kun Ella Jaakkola, 24, ja Pilvi Kekkonen, 24, tapasivat ensimmäisen kerran 90-luvulla helsinkiläisen päiväkodin pihalla, he eivät tulleet toimeen keskenään. Jos joku olisi silloin sanonut, että vielä joskus heillä olisi yhteinen unelma ja työ, he eivät olisi uskoneet.  

Lokakuussa 2018 Jaakkola ja Kekkonen muodostavat kuitenkin Illuusion, taiteellista poppia tekevän duon, joka on haastatteluhetkellä juuri julkaissut ensimmäisen nimikkosinglensä Illuusio. Kappaleen musiikkivideo näkee päivänvalon tulevana talvena, ja takataskussa julkaisuaan odottaa jo joukko uusia kappaleita.

Sen lisäksi, että Kekkonen ja Jaakkola ovat bändi- ja työkavereita, he ovat parhaat ystävät. Ystävyys syntyi hiljalleen, kun Kekkonen ja Jaakkola olivat siirtyneet kesken alakoulun musiikkiluokalle, josta he eivät tunteneet ketään muita kuin toisensa.

”Musiikki on yhdistänyt meidät. Se oli ratkaiseva tekijä, jonka myötä meillä lopulta klikkasi Pilvin kanssa todella hyvin. Myöhemmin mukaan on tullut vielä taiteilijuus, joka on entisestään syventänyt suhdetta toisiimme ystävinä ja muusikkoina. Allekirjoitamme kaiken sen, mitä toinen tekee ja tykkäämme siitä. Nyt Illuusio on entistä kokonaisvaltaisempi sidos välillämme. Löydämme sen myötä aivan uusia puolia toisistamme ja läheisyydestämme. Se on todella erityistä.”, Jaakkola kertoo Kekkosen nyökytellessä.

Nyt kahvilapöydässä voisi hyvin istua kaksi sisarusta. Niin vaivattomasti Jaakkola ja Kekkonen ovat keskenään ja täydentävät toistensa lauseita, jatkavat luontevasti siitä mihin toinen jäi. Tällainen läheinen ihmissuhde on osoittautunut myös hedelmälliseksi maaperäksi luovalle työlle.

Pilvi Kekkonen ja Ella Jaakkola ovat työkavereita ja parhaita ystäviä. Kuva: Tuva Björk ja Sally Jacobson, editointi Fabian Rosenberg.

Pilvi Kekkonen ja Ella Jaakkola ovat työkavereita ja parhaita ystäviä. Kuva: Tuva Björk ja Sally Jacobson, editointi Fabian Rosenberg.

Jaakkola ja Kekkonen ovat ehtineet esiintyä yksin ja yhdessä jo vuosia ennen Illuusiota. Ura musiikin parissa on ollut molemmille selvä valinta jo pitkään.

Molemmat ovat kirjoittaneet ylioppilaiksi Sibelius-lukiosta, jonka jälkeen Jaakkola on valmistunut musikaalinäyttelijäksi Tampereen ammattikorkeakoulusta keväällä 2018. Kekkonen puolestaan tekee musiikki- ja mediatuottamisen kanditutkintoa Tukholmassa. Lisäksi hän on suorittanut parikin musiikkiin ja esiintymiseen liittyvää tutkintoa erilaisissa vuoden mittaisissa koulutuksissa.

Vuonna 2016, Jaakkolan opintojen ollessa loppusuoralla, hän huomasi unelmoivansa yhä selkeämmin pop-artistin urasta. Jo tuolloin ystävykset alkoivat pohtia, kannattaisiko samanlaisia haaveita tavoitella yhdessä. Konkreettinen idea Illuusiosta syntyi talvella 2017.

”Molemmilla oli sellainen fiilis, että nyt! Nyt on aika tarttua toimeen ja tehdä näistä haaveista totta”, Kekkonen muistelee.

”Tänä keväänä me sitten päätimme, että kumpikaan ei ota kesätöitä, vaan me olemme toistemme kesätyö. Joka päivä maanantaista perjantaihin, yhdeksästä neljään”, Jaakkola jatkaa.

Lukuvuoden päätteeksi Kekkonen irtisanoi asuntonsa Tukholmassa ja tuli kesäksi Tampereelle Jaakkolan luo. Jo taloudellisesti päätös oli merkittävä, sillä kolmeen kuukauteen he eivät tehneet muuta kuin kirjoittivat. Työ tuotti kuitenkin hedelmää: jo ensimmäisen viikon aikana syntyi kolme kappaletta, mukaan lukien esikoissingle Illuusio. Kaikki tuntui hyvältä ja oikealta, ja inspiraatio oli läsnä jatkuvasti.

”Se vain oli heti selvää, että tämä toimii”, Jaakkola sanoo.

Kekkonen ja Jaakkola eivät halua pelkästään laulaa, vaan kirjoittaa laulunsa asioista, joihin he kaipaavat lisää keskustelua ja tunnistuspisteitä. Kuva: Tuva Björk ja Sally Jacobson, editointi Pilvi Kekkonen.

Kekkonen ja Jaakkola eivät halua pelkästään laulaa, vaan kirjoittaa laulunsa asioista, joihin he kaipaavat lisää keskustelua ja tunnistuspisteitä. Kuva: Tuva Björk ja Sally Jacobson, editointi Pilvi Kekkonen.

Taide syntyy yhteistyönä. Molemmat ovat mukana kaikissa työvaiheissa, mutta yleensä toinen kantaa päävastuun omiin vahvuusalueisiinsa kuuluvista asioista. Kummatkin säveltävät ja sanoittavat.

”Välillä minä aloitan ja Pilvi jatkaa. Se on ihan täydellistä, miten kaikki sujuu meidän välillä”, Jaakkola kertoo.   

Äänitykset ja musiikkivideon kuvaukset on järjestetty Tukholmassa, jossa laulajilla on ollut mahdollisuus hyödyntää Kekkosen koulun laitteistoja. Apuna on ollut muita nuoria taidealojen ihmisiä esimerkiksi elokuvan, graafisen suunnittelun, valokuvauksen ja viestinnän parista sekä Suomessa että Ruotsissa.

”Se on ihan uskomatonta, miten innokkaasti kaikki ovat lähteneet mukaan. On tuntunut tosi hienolta, että ihmiset ovat uskoneet meidän juttuun ja halunneet auttaa”, Kekkonen kiittelee.

Vaikka pop-genre on ehdottomasti naisten uravisio ja inspiraatio, he ovat halunneet säilyttää artistikuvassaan myös liikkumavaraa. Musiikissa saa näkyä muitakin tyylillisiä vaikutteita.

”Haluamme olla populaareja, mutta samaan aikaan tulla myös hieman ulos siitä perinteisestä pop-artistin määritelmästä. Olla ehkä vähän outoja ja tehdä välillä vähän oudompia kappaleita. Haluamme tehdä yhteistyötä esimerkiksi videotaiteilijoiden ja tanssijoiden kanssa, ja esiintyä kokeellisemmissakin ympäristöissä”, Kekkonen maalailee.

Illuusion punainen lanka on sanoituksissa. Kaiken ytimessä on ajatus siitä, että Kekkonen ja Jaakkola eivät halua pelkästään laulaa, vaan kirjoittaa laulunsa asioista, joihin he kaipaavat lisää keskustelua ja tunnistuspisteitä yhteiskunnassa ja populaarikulttuurissa. He haluavat herättää ajatuksia, eikä vaikeita aiheita kaihdeta.

”Meillä on tarve puhua asioista, joista kaikki eivät välttämättä voi tai halua puhua, tai asioista, joista ei yleisesti puhuta. Toki kappaleissamme on mukana tyypillisiäkin aiheita, kuten rakkaus, elämä ja kuolema, mutta käsittelemme teksteissämme myös erilaisia yhteiskunnallisia asioita sekä niiden herättämiä vaikeita tunteita, kuten häpeä, uhriutuminen ja riittämättömyys”, Kekkonen kertoo. 

Kun Jaakkola ja Kekkonen alkavat puhua siitä, millaisina taiteilijoina he haluavat itsensä nähdä, olennaiseksi nousee tarinankertojan rooli.

”Tämän kuluneen vuoden aikana ollaan luotu illuusion maailma, jossa me ollaan jotain ihan muuta, kuin mitä me ollaan nyt tässä kalliolaisen kahvilan pöydässä. Illuusiossa Pilvi ja Ella onkin kaksi mystistä olentoa, jotka houkuttelevat ihmisiä kuuntelemaan niiden tarinoita”, naiset hahmottelevat, ja alkavat sitten nauraa: ”Siis vähän niin kuin seireenejä!”

Ystävysten välinen yhteistyö on toiminut saumattomasti. ”Se vain oli heti selvää, että tämä toimii”, Jaakkola sanoo. Kuva: Tuva Björk ja Sally Jacobson, editointi Fabian Rosenberg.

Ystävysten välinen yhteistyö on toiminut saumattomasti. ”Se vain oli heti selvää, että tämä toimii”, Jaakkola sanoo. Kuva: Tuva Björk ja Sally Jacobson, editointi Fabian Rosenberg.

Seuraavana horisontissa on musiikkivideon ja seuraavan sinkun julkaiseminen. Vaikka palo esiintymislavoille on jo suuri, keikkojen aika ei ole ihan vielä. Toistaiseksi duo joutuu luovimaan tilanteessa, jossa välimatkaa on useimmiten satoja kilometrejä. Kunnes Kekkonen on saanut tutkintonsa valmiiksi, hänen vakituinen osoitteensa pysyy Tukholmassa.   

 ”Mutta livenä haluaisimme esiintyä ehdottomasti as soon as possible, se on kuitenkin se mistä olemme lähteneet ja minne haluamme päätyä, lavalle”, hän huokaa.

Illuusiota ei ole laitettu pystyyn hetken mielijohteesta, ja kaikki hiotaan viimeisen päälle ennen julkaisua. Tämä on ominaista kunnianhimoisille ja määrätietoisille taiteilijoille, mutta tärkeää myös alan kovan kilpailun vuoksi. 

”Se kaikki jännite ja kilpailu on koulussakin ihan käsin kosketeltavaa. Joka päivä jollain on se fiilis, että tästä ei tule yhtään mitään. Kilpailun ja epävarmuuden keskellä voi vain nojautua siihen, että on löytänyt kyvyn luoda omaa taidetta. Se on avain valtaviin unelmiin. Ja vaikka se taide ei riittäisi viemään joka paikkaan, niin on se vienyt meidät ainakin jonnekin”, Kekkonen pohtii.

Tavoitteet tulevaisuuden suhteen ovat siis korkealla, mutta juuri nyt Kekkonen ja Jaakkola haluavat kuitenkin nauttia tästä hetkestä. Yksi valtava unelma on jo toteutunut: Illuusio on nyt totta.

 ”Olen niin onnellinen siitä kaikesta, mitä minulla on ja mitä me ollaan saatu aikaiseksi. Me on jo nyt luotu monta upeaa biisiä ja se, että olen onnistunut löytämään itseni tällaisesta tilanteesta, on mieletöntä”, Jaakkola sanoo ja jatkaa: ”Olennaisinta on, että matkasta täytyy muistaa nauttia.”


Kuuntele Illuusio Spotifysta ja seuraa yhtyettä Facebookissa ja Instagramissa.

Kahvilla Jade Veston kanssa

Kahvilla Jade Veston kanssa

Oneiros Resort hyppää tuntemattomaan luodakseen jotain aivan uutta

Oneiros Resort hyppää tuntemattomaan luodakseen jotain aivan uutta