Tekijän ääni: Sanna-Mari Paakki

Tekijän ääni: Sanna-Mari Paakki

s-m.jpg

Tämä runo syntyi raskaan päivän taittuessa illaksi. Aamu alkoi voimakkaalla ahdistuksella ja ajatuksella ”mitä helvettiä minä teen?”. Päivää varjosti ajatus siitä, että en koskaan tule olemaan tarpeeksi. Olisinko aina taakka läheisilleni pelkojeni takia? Halusin puhua, mutta en uskaltanut. Sanat tarttui kiinni ja tuntui raskaina suussa. 

Sinä päivänä minä en halunnut kuolla. Minä halusin unohtua ja itkeä sikiöasennossa lattialla surkeuttani. Niin minä teinkin. Pidin polvia rintaa vasten ja itkin itseni tyhjäksi. Mietin, kuinka aika on valunut minulta hukkaan. Olen ollut vuosia tässä tilanteessa, eikä helpotusta näy. Milloin minä oikein pääsen ulos tästä talosta, milloin minä saan elää? Kertasin päässäni kaikkia niitä sanoja, joissa oli minuun kohdistuvaa pettymystä, turhautumista ja sääliä. Olo oli raskas.

Synkistä ajatuksista muodostui vellova tunne vatsaan ja minua alkoi oksettaa. Olen aina halunnut miellyttää ihmisiä ympärilläni ja tämä sairaus ei anna minun tehdä sitä enää. Ystävä pyytää istumaan iltaa luokseen ja minä joudun itku hampaiden takana sanomaan, että ”en minä voi, minä pelkään liikaa”. Kertasin päässäni nyt kaikki menetetyt illat ja hetket. Itkin lisää. Itkin niin, että koko huone aaltoili.

Runon viimeinen osa on kirjoitettu aikaisemmin, ehkä vuosi sitten. Minun elämäni ja maailmani pysyy paikallaan. Minä en tunne kuuluvani mihinkään. Kun katson ulos ikkunasta tuntuu kuin katselisin elokuvaa eikä elokuviin voi kävellä sisään. Tuo piha tuossa ikkunan takana on ihan lähellä, mutta minä en saa mennä sinne. 

Valitsin tämän tekstin, koska se kuvastaa tämänhetkistä tilannettani parhaiten. Minun arkeni on yksinäistä. Minun arkeni on neljän seinän sisällä. Täältä poistuminen tuntuu painajaiselta ja samaan aikaan juhlapäivältä. Valitsin tämän tekstin, koska tämä sairaus on vankila ja minä haluan, että ihmiset kuulee sen. 

Koko teokseni Vain minä saan kutsua itseäni hulluksi on hyvin omaelämäkerrallinen. Se on päiväkirjani. Se on avunhuuto. Jokainen teksti pitää sisälään palan minua. Sisälmykseni. Käsittelethän varoen?

P.S. Suosittelen lukemaan runokirjani tekstit ääneen. Muuta äänenvoimakkuutta ja sävyä. Lupaan, että sanat tuntuvat voimakkaammin.


Teksti ja kuva: Sanna-Mari Paakki

Paakin taiteilijanimellä Vanamo Karhupuro julkaistu esikoisteos Vain minä saan kutsua itseäni hulluksi on nyt saatavilla kirjakaupoissa.

Lue Paakin haastattelu
täältä.

Superwood Festival: Viikonlopun mittainen elokuva

Superwood Festival: Viikonlopun mittainen elokuva

Taistelusta taidetta - Sanna-Mari Paakki kirjoittaa raa’an rehellisiä runoja mielenterveyskuntoutujan arjesta

Taistelusta taidetta - Sanna-Mari Paakki kirjoittaa raa’an rehellisiä runoja mielenterveyskuntoutujan arjesta