Oneiros Resort hyppää tuntemattomaan luodakseen jotain aivan uutta

Oneiros Resort hyppää tuntemattomaan luodakseen jotain aivan uutta

Hämärässä salissa soittaa ja tanssii viisi ihmistä. Livemusiikki kuljettaa tanssijoita kuin arvaamatonta aallokkoa: rauhallinen ja unenomainen tunnelma kiihtyy soittajien tahdissa sykkiväksi, hektiseksi rytmiksi, ja muuttuu sitten jälleen rauhalliseksi lipumiseksi kohti loppua.

Sali on oma lämmin kuplansa keskellä harmaata, sateista lokakuuta. Edes esiintyjät eivät tiedä, mitä seuraavalla hetkellä tapahtuu. Silti tanssijat tuntuvat olevan keskenään täydellisessä harmoniassa.

Kun teos tulee päätökseensä, yleisö palaa todellisuuteen. Yksi näyttää epäuskoiselta, ja joku hieman kyynelehtii. Mitä äsken tapahtui?

Tällaisia ovat tanssi- ja musiikkiryhmä Oneiros Resortin esiintymiset. Vuorovaikutuksessa tilan ja yleisön kanssa syntyy näyttäviä taideteoksia, joissa kohtaavat eri tanssilajit, musiikkiesitys ja spontaanit spektaakkelit. Esitys koostuu sekä improvisoiduista että ennalta suunnitelluista sävellyksistä ja koreografioista.

Lokakuussa 2017 perustetun taiteilijaryhmän muodostavat viisi 25–30 -vuotiasta tanssijaa: Lauri ”Laxa” Peltonen, Sonja Peuhkurinen, Nala Karlsson, Annina Vana ja Sami Elovaara. Ryhmän kokoonpano on muodostunut esitys kerrallaan Laurin kontaktien pohjalta.

 ”Lähtökohtana on ajatus, että ihmiset laitetaan tahallaan vähän vaaralliseen tilanteeseen, koska siten syntyy merkityksellisintä tavaraa. Ideana ei siis ole se, että mennään lavalle vain poukkoilemaan, säntäilemään ja improilemaan miten halutaan. Luotamme siihen, että jokainen on ammattitaitoinen tanssija ja tietää, mitä tilanteessa pitää tehdä”, Lauri kertoo.

Esimerkiksi viimeisimpänä Oneiros Resortiin liittynyt Sami tuli mukaan osallistumalla suoraan keikalle, johon hän ei ollut harjoitellut lainkaan. Sami toimi esityksessä sekä muusikkona että tanssijana.

Sonja, Annina, Sami, Lauri ja Nala muodostavat taiteilijaryhmä Oneiros Resortin. Kuva: Sara Forsius

Sonja, Annina, Sami, Lauri ja Nala muodostavat taiteilijaryhmä Oneiros Resortin. Kuva: Sara Forsius

Ryhmä haluaa kuitenkin välttää käyttämästä sanaa improvisaatio, sillä usein improvisaatiossakin on jotakin ennestään tuttua ja turvallista. Oneiros Resort sen sijaan haluaa nousta lavalle tekemään joka kerta jotakin uutta. Teosten ennakkoon suunnitellutkin osat pyritään siis tekemään aina kuin ensimmäisen kerran.

Taiteilijat katsovat, että improvisaatiossa haasteena on päästä tilaan, jossa työnjälki on niin korkeatasoista, että se näyttää suunnitellulta, ja suunnitellussa koreografiassa haaste on puolestaan päästä spontaaniin, ensimmäisen kerran tuntuun ja vaikutelmaan.

”Ohjeena on, että tanssi itsellesi uudella tavalla”, Nala sanoo.

Työskentelytapojensa vuoksi ryhmä kuvaa itseään avantgardistiseksi ja anarkistiseksi.

”Se näkyy siinä, että jokainen on taiteellinen johtaja. Tämä ei ole projekti, jossa vähemmistö päättäisi enemmistön asioista, vaan jokainen on vastuussa lopputuloksesta. Samoin jos yksikin ihminen sanoo, ettei hän halua tehdä jotain, siihen yritetään löytää joku toinen ratkaisu”, Lauri selittää.

Taiteellisia konflikteja ei ole kuitenkaan tullut vastaan. Se johtuu ennen kaikkea jäsenten kyvystä olla läsnä ja tarkkailla ulkoisia ja sisäisiä tapahtumia, mutta myös luonteenpiirteistä ja persoonista. Samat asiat mahdollistavat myös Oneiros Resortin omaperäiset työskentelytavat.

“Myöskään ilman pientä huumorin- ja ironiantajua tätä tuskin voisi tehdä”, Lauri lisää.

Oneiros Resort esiintyi taannoin myös Isossa-Britanniassa, Plymouthissa, jossa heitä kannustettiin viemään teoksiaan jatkossakin ulkomaille. “Sanottiin ihan suoraan että maailman täytyy nähdä tää“, Lauri kertoo. Kuva: Sara Forsius

Oneiros Resort esiintyi taannoin myös Isossa-Britanniassa, Plymouthissa, jossa heitä kannustettiin viemään teoksiaan jatkossakin ulkomaille. “Sanottiin ihan suoraan että maailman täytyy nähdä tää“, Lauri kertoo. Kuva: Sara Forsius

Kaikkien viiden taiteilijan juuret ovat keskenään varsin erilaisissa tanssilajeissa baletista breikkaamiseen ja katutanssiin. Vuosien tanssiuran jälkeen jokaisen tyyli ja liikeradat ovat omanlaisensa, mutta se saa näkyä vapaasti. Musiikista vastaavat Lauri ja Sami, joilla on molemmilla tanssimisen ohella vuosien kokemus myös musiikin tekemisestä.

“Emme kuitenkaan yritä korostaa mitään katukulttuurin ja korkeakulttuurin yhteentörmäystä. Lähdemme aina puhtaalta pöydältä”, Sami huomauttaa.

Työhön kuuluu, että taiteilijat pitävät itsestään ja omasta olotilastaan huolta. Vaikka aika on kortilla, yhdessä harjoitellaan niin paljon kuin mahdollista. Lisäksi he tanssivat tahoillaan jatkuvasti ja valmistautuvat esityksiin ajamalla itsensä oikeaan mielen- ja läsnäolon tilaan. Jäsenten keskinäisillä filosofisilla ja tieteellisillä keskusteluilla on myös olennainen rooli esiintymiseen valmistautumisessa.

Viisikko toteaa, ettei kukaan heistä osaa jännittää esiintymistä samoin kuin ennalta hiotun musiikin ja koreografian kanssa. Esimerkiksi Sonja kertoo kokevansa ennen esitystä lähinnä voimakasta läsnäoloa, ja joskus vähän kauhua siitä, mitä tässä ollaan tekemässä.

”Rauhallinen kauhuntunne kuvaakin sitä hyvin”, Sami kiteyttää huvittuneena.

Oneiros Resortin ajattelumallin mukaan yleisöllä on esiintymisessä yhtä suuri rooli kuin esiintyjillä.

 ”Ilman yleisöä teos olisi vain meissä. Mutta kun yleisö on siinä, he kokevat sen kaiken myös. Jos yleisö pääsee siihen magiaan mukaan, esityksestä tulee todellista. Sitä me tavoittelemme”, Lauri sanoo.

Lauri, Sonja, Nala ja Annina ovat löytäneet toisensa opintojen kautta. Lauri ja Sami puolestaan tutustuivat samassa breikkikrevissä. Kuva: Sara Forsius

Lauri, Sonja, Nala ja Annina ovat löytäneet toisensa opintojen kautta. Lauri ja Sami puolestaan tutustuivat samassa breikkikrevissä. Kuva: Sara Forsius

Ryhmä on esiintynyt hyvin erilaisissa tilaisuuksissa niin ahtaassa baarissa, ulkomailla kuin Ateneumissakin. Muovautumiskykyinen konsepti toimii eri ympäristöissä ja erilaisilla kokoonpanoilla. Teos voidaan luoda viiden, yhden tai vaikkapa sadan hengen voimin. Esitysten pituus on vaihdellut 10 minuutista vajaaseen tuntiin.

Keikkojen jälkeen saatu palaute on ollut pääosin positiivista ja hämmästelevää, ja teokset ovat herättäneet yleisössä voimakkaita tunteita ja reaktioita. Katsojat ovat kertoneet kokeneensa esimerkiksi vahvaa rauhantunnetta tai liikutusta.

”Kaikki näyttää kuulemma suunnitellulta. Ja sitten on ihmetelty, että miten te voitte muistaa noin paljon koreografiaa”, Annina kertoo.

Taiteilijat itse kokevat liki mahdottomaksi arvioida, onnistuivatko he työssään vai eivät.

“Esityksen jälkeen ajatus ei ole se, että miten tämä nyt onnistui vaan se, että mitähän siinä tapahtui”, Sami sanoo muiden naurun säestämänä. “Sitä onnistumista on vähän vaikea puntaroida tällaisen kontekstin kanssa.”

Oneiros Resortin omalaatuinen toimintamalli on herättänyt kiinnostusta muuallakin. Joulukuussa ryhmän jäsenet lähtevät Islantiin, jossa he opettavat työskentelytapojaan paikalliselle tanssikoululle. Luvassa on ainakin workshopeja ja esitys, joka todennäköisesti muotoutuu vasta paikan päällä.

”Kun jokainen tekee asioita itselleen uudella tavalla, syntyy murunen mahdollisuutta, että myös siitä kokonaisuudesta tulee jotain aivan uutta”, Lauri tiivistää.


Seuraa Oneiros Resortia Instagramissa, Facebookissa, Youtubessa ja Soundcloudissa.

Oneiros Resort esiintyy seuraavan kerran Vapaan Taiteen Tilassa järjestettävässä Inner Sway -tapahtumassa. Esiintymisiä on kolme: 1.11. klo 15 ja klo 19 sekä 2.11. klo 15. 

Lisätietoja löydät Vapaan Taiteen Tilan kotisivuilta.

Musiikin yhdistämät - Ella Jaakkola ja Pilvi Kekkonen ovat nyt Illuusio, taiteellista poppia tekevä seireeniduo

Musiikin yhdistämät - Ella Jaakkola ja Pilvi Kekkonen ovat nyt Illuusio, taiteellista poppia tekevä seireeniduo

Luonto ja maali yhdistyvät Laura Heinosen teoksissa ennennäkemättömällä tavalla

Luonto ja maali yhdistyvät Laura Heinosen teoksissa ennennäkemättömällä tavalla