Tekijän ääni: Einari Hyvönen

Tekijän ääni: Einari Hyvönen

My Name Is -teossarja. Vasemmalta oikealle My Name Is Call, Booty Call, My Name Is (insert something witty about Koons here), My Name Is Sorry, I-Am-Very Sorry. Kaikki maalaukset ovat 105 x 70 cm, öljyväri, spraymaali ja kuvasiirto kankaalle, 2018.

Himo, huumori ja herkkyys

Halusin kuvata ajankohtaisella estetiikalla ihmisen sosiaalisia selviytymistapoja. Tuloksena syntyi teossarja My Name Is, josta lopulta tuli myös Galleria Contempossa olevan näyttelyni nimi. My Name Is -teema lähti ajatuksesta, jossa teos esittelee itsensä: Minun nimeni on. Teoksissani on usein viitteitä populaarikulttuuriin, niin tässäkin tapauksessa. Päässäni alkoi soimaan Eminemin ”My name Is” -kappaleen kertosäe. Lisäksi mieleeni tuli James Bond -elokuvista tutuksi tullut itsensä esittely ”My name is Bond, James Bond”. En ole ikinä ollut mitenkään kiinnostunut Bondin hahmosta, mutta tässä tapauksessa koin huvittavaksi varioida teosnimissä hahmon kuuluisaa tapaa esitellä itsensä.

Hyödynnän teoksissani kuvamaailmaa, joka on ympäristössäni läsnä puolet vuorokaudesta. Tietokoneen- ja puhelimennäytöstä saapuva kuvatulva on toinen todellisuus. Meemit, bootleg -tuotteet, emojit ja digitaalinen työympäristöni ovat vaikuttaneet mieltymääni estetiikkaan ja huumoriin. Tämän lisäksi minua kiinnostaa palata lapsuuteeni ja kierrättää 1990- ja 2000-luvun populaarikulttuurissa esiintyviä elementtejä pois niiden alkuperäisestä kontekstista. Kontrastit perinteisen ja nykyisyyden, sekä ajattoman ja hetkellisen kanssa ovat mielestäni yhteiskunnallisesti ajankohtaisia ja olen hyödyntänyt näiden rinnastuksia teoksissani. 

Tekemieni vuoden 2018 teosten edeltäjinä ovat vaikuttaneet koomisen häiriintyneet Snapchat -videoni, joiden sen aikainen funktio oli päästää höyryjä pihalle. Toinen suuri vaikuttava tekijä oli opiskelijavaihdossani tutustuminen Lontoon taideskeneen, jonka häkellyttävä vaikutus sai minut hellittämään tiukasta hallinnan otteesta ja palaamaan takaisin juurilleni spraymaalaamisen pariin. Näennäisestä hallitsemisesta vapautuminen on ollut yksi tärkeimpiä taiteellisen kehittymiseni prosesseja jo kauan, eikä se suinkaan ole vielä päättynyt.  

Yksityiskohta teoksesta My Name Is Call, Booty Call


My Name Is Call, Booty Call -teoksen aiheena on seksuaalinen himo, mutta katsojalla on jätetty vapaus tulkita keneltä ja kenelle tämä kohdistuu. My Name Is (insert something witty about Koons here) -teoksella käsittelen huumoria. Huumori on olennainen osa persoonaani ja sen myötä myös teoksiani. Bootlegatun Koons -ilmapallokoiran taustalla näkyy 2000-luvulla nuoriin kohdistuneesta koomisesta anti-piratismi propagandavideosta otettuja näyttökuvia. Näyttökuvat uudelleen järjestettyinä kannustavat lataamaan hassun ”Koons -koiran”. My Name Is Sorry, I-Am-Very Sorry -teoksen teemana on anteeksi pyytäminen ja rohkeus taipua jääräpäisyydestä. Kukkia annetaan toiselle monesta eri syystä, tässä tapauksessa se toimii anteeksi pyytämisen symbolina. Taustalla toistuva kukkakuvio (kuten kaikkien sarjan teosten taustakuvat) sai inspiraation Windows 95 käyttöjärjestelmän toistettavista laatta (tile) taustakuvista. Maalattuani taustan lopputulos muistutti Marimekon Unikko -kankaita, josta syntyi vitsi että pitäisi valmistaa kuoseja brändillä Einarimekko. Myöhemmin kuulin että tausta muistuttaa myös Warholin Flowers -teoksia, mikä sopii hyvin markkinapainotteisen Koonsin huumoriksi asettamisen kanssa.  

Yksityiskohta teoksesta My Name Is (insert something witty about Koons here)

Tekniikka

Teosten alkusuunnitelmat piirrän ja kirjoitan paperille, jonka jälkeen jatkan kiinnostavimpien ideoiden parissa luonnostelua Photoshopissa. Joissain teoksissa teen myös yksinkertaiset 3D-mallinukset objekteille, jotka lopulliseen teokseen maalaan öljyväreillä. Näiden esiteltyjen teosten ensimmäisen kerroksen olen maalannut akryylispraymaalilla, toisen kerroksen tarkka ruutukuvio on siiretty kankaalle kuvansiirtotekniikalla ja viimeistelty klassisempi maalausjälki on toteutettu öljyväreillä. 

Yksityiskohta teoksesta My Name Is Sorry, I-Am-Very Sorry


Teksti ja kuvat: Einari Hyvönen

My Name Is -näyttely on avoinna 28.10. asti Galleria Contempossa, osoitteessa Lönnrotinkatu 23, Helsinki.

www.einarihyvonen.fi

Instagram: einari_hyvonen

mail@einarihyvonen.fi


Luonto ja maali yhdistyvät Laura Heinosen teoksissa ennennäkemättömällä tavalla

Luonto ja maali yhdistyvät Laura Heinosen teoksissa ennennäkemättömällä tavalla

Tekijän ääni: Virpi Ekman & Sini Hodju

Tekijän ääni: Virpi Ekman & Sini Hodju