Mitä tapahtuu Helsingin galleriatarjonnalle?

Mitä tapahtuu Helsingin galleriatarjonnalle?

Vain hieman ennen kuin ehdimme hehkuttaa SIC gallerian mainioita tiloja, oli kaupungin kulttuuripiirien läpi kiirinyt jo viesti, jonka mukaan Jätkäsaaren L3 –makasiini tyhjennettäisiin vuokralaistoiminnasta.

Makasiinirakennukseen on etsitty uutta, pitkäaikaista vuokralaista jo vuosia, mutta suunnitelmat ovat aina kariutuneet. Tämän vuoksi tiloissa on ollut väliaikaiseksi tarkoitettuja vuokralaisia ja erilaista toimintaa pidempään kuin oli alun perin ajateltu. Tammikuun alkupuolella Helsingin kaupunki kuitenkin tiedotti, että makasiinissa olevien vuokralaisten vuokrasopimukset irtisanottaisiin helmikuun alussa, ja että rakennus tyhjennettäisiin kevään aikana.

Makasiinissa toimii SICin lisäksi kaksi muutakin galleriaa, Galleria Huuto ja Galleria Rankka. Näiden lisäksi rakennuksessa on taiteilijoiden työhuoneita, vintagemyymälä ja muuta toimintaa. Helsingin Uutisten mukaan rakennuksessa on yhteensä 35 vuokralaista.

Galleriatoiminta Jätkäsaaren L3-makasiinissa uhkaa tulla päätökseensä.

Galleriatoiminta Jätkäsaaren L3-makasiinissa uhkaa tulla päätökseensä.

Makasiini on tuonut Helsingin galleriatarjontaan ainutlaatuisen näyttelytilan ja tarjonnan rikkautta sekä Jätkäsaaren kaupunginosaan eloa ja kulttuuritarjontaa.  

Helsingin Sanomat kertoi vastikään julkaistussa jutussaan, että galleriat saivat tiedon irtisanomisista viime tipassa, kun alkaneen vuoden näyttelyohjelma oli jo tehty ja taiteilijat valmistelemassa näyttelyitään. Galleria Huuto oli myös vastikään tiedottanut keskittävänsä aiemmin useampaan toimipisteeseen jakautuneen toimintansa yksinomaan Jätkäsaareen ja julkaissut jo kuluvan vuoden ohjelmistonkin verkkosivuillaan aina heinäkuuhun saakka.

Kaupungin mukaan syynä tilojen tyhjentämiseen ovat syksyllä tehdyt palotarkastukset. Niiden yhteydessä on selvinnyt, että makasiinin väliaikainenkin käytön jatkaminen edellyttää korjaustöitä ja tilojen käyttötarkoituksen muuttamista.

Toistaiseksi näyttelykäyttöön soveltuvia väistötiloja ei ole tiettävästi löytynyt. Piinallisen odotuksen jatkuessa galleriat ovat jatkaneet toimintaansa vielä toistaiseksi entisellään. Esimerkiksi Galleria Huuto kertoo verkkosivuillaan tiedottavansa tulevasta sitä mukaa kun asioita selviää. Juuri joulutauon aikana uudistetut näyttelytilat ovat toiminnassa ennalta suunnitellun näyttelyohjelmiston mukaisesti niin pitkään kuin mahdollista. 

Makasiinin tarjoamat näyttelytilat ovat ainutlaatuisia ja vaikuttavia.

Makasiinin tarjoamat näyttelytilat ovat ainutlaatuisia ja vaikuttavia.

Samaan aikaan myös Helsingin Vaasankadulla yritetään pelastaa ahdinkoon joutunutta galleriaa.

Nuoreen nykytaiteeseen keskittyneen Sorbus-gallerian tulevaisuus on vaakalaudalla heikon rahatilanteen vuoksi. Juuri tammikuussa viisivuotispäiviään viettävä Sorbus on taiteilijoista koostuvan Sorbus-työryhmän pyörittämä, voittoa tavoittelematon ja maksuton taidetila.

Hellä mutta päättäväinen - tukiviikolla on tarkoitus rahoittaa galleriatilan vuokra- ja sähkökulut alkuvuoden osalta. Tämän jälkeen gallerian tulevaisuus riippuu mahdollisen apurahan toteutumisesta ”tai mahdollisista muista ratkaisuista”, gallerian kotisivuilla kerrotaan.

Tapahtumiin sisältyy Sorbus-kollektiivin myyntinäyttely ja sarja konsertteja, joiden tuotot ohjataan gallerian tukemiseen. Tukiviikon näyttelyssä on esillä kollektiivin uusin teos ”Sorbus”, joka on kunnianosoitus Vaasankadulla kasvaville pihlajapuille, joiden mukaan itse galleriakin on saanut nimensä. Sorbuksen tukiviikon konsertteja on luvassa vielä tänään perjantai-iltana ja huomenna lauantaina. Näyttely on avoinna sunnuntaihin saakka.

Sen jälkeen helsinkiläiset voivat vain odottaa ja toivoa, etteivät menettäisi näitä neljää galleriaa. Se olisi nimittäin väistämättä valtava menetys kaupungin taide- ja kulttuuritarjonnalle, ennen kaikkea taiteilijavetoisen galleriatoiminnan näkökulmasta.


Hellä mutta päättäväinen - Sorbus-gallerian tukiviikko jatkuu sunnuntaihin 28.1. saakka. Näyttely on avoinna ke 15–19, to–la 14–16 ja su 14–18.

Pe 26.1. klo 18–21 Milena SolomunSini SilveriDxxxa D
La 27.1. klo 18–21 Samuli TannerBMXT, Pieni Poika Caleb
Liput: 5–20 € / ilta (perushinta tai korkeampi tukihinta)

Ajankohtaisimmat tiedot ja aukioloajat tukiviikon tapahtumista Sorbus-gallerian kotisivuilta ja tapahtuman Facebook-sivuilta.

Ville Andersson hiljentää minän

Ville Andersson hiljentää minän

Sibafest julistaa kansalaisrauhaa

Sibafest julistaa kansalaisrauhaa