Sibafest julistaa kansalaisrauhaa

Sibafest julistaa kansalaisrauhaa

Musiikin ystäviä hemmotellaan pääkaupunkiseudulla, kun Taideyliopiston Sibelius-Akatemian toimintaa esittelevä musiikkifestivaali Sibafest levittäytyy Helsingin Musiikkitaloon ja lähialueen kirkkoihin 27. tammikuuta – 3. helmikuuta. Käytännössä ohjelmanumerot alkavat jo nyt perjantaina 26. päivä pre-Sibafest ohjelmistolla. 

Tänä vuonna seitsemättä kertaa järjestettävän festivaalin ohjelman on kuratoinut orkesteri- ja kapellimestarikoulutuksen professori, kapellimestari Atso Almila. Almilan kätten jälkeä on ilmeisesti myös tämän vuoden teemavalinta, kansalaisrauha, joka kuljettaa yleisön ajatukset sadan vuoden taakse, vuoden 1918 kansalaissotaan, jossa suomalaiset kääntyivät toinen toisiaan vastaan. 

Luvassa on laaja kirjo erilaisia tapahtumia, konsertteja ja keskustelutilaisuuksia. Ohjelmiston äärellä voi tulla vallan runsauden pula, joten viikon aikataulun suunnittelua helpottaakseen #AESTHETICin Anni ja Laura poimivat omat tärppinsä festivaaliviikkoa varten.

Laura: 3 paneelikeskustelua

Kiinnostuin heti festivaalin yhteydessä järjestettävistä paneelikeskusteluista. Ne tulevat luonnollisesti pyörimään kansalaisrauha-teeman ympärillä, peilaten sitä eri aihevalintojen kautta suomalaiseen kulttuurikenttään ja yhteiskunnan nykyhetkeen. Yhteensä neljässä keskustelussa käsitellään myös festivaalin kolmea keskeistä säveltäjää, Toivo Kuulaa, Leevi Madetojaa ja Oskar Merikantoa.

Ensimmäinen valintani on torstaina 1. helmikuuta kello 17.00 järjestettävä paneelikeskustelu. Sen aiheena on aina ajankohtainen ja ajatuksia herättävä kulttuurin julkinen rahoitus. Panelisteina toimivat tuolloin MustRead-digimedian sisältöjohtaja Heikki Pursiainen, laulaja-lauluntekijä Mikko Perkoila, Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirniö sekä Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen.

Seuraavana päivänä, perjantaina 2. helmikuuta kello 17.00 keskustellaan puolestaan tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta ja representaatiosta yhteiskunnassa ja kulttuurin kentällä - tämäkin siis aiheeltaan varsin tärkeä ja ajankohtainen tapahtuma. Keskusteluun osallistuvat Taideyliopiston Kuvataideakatemian professori Lea Kantonen, flamencolaulaja Anette Åkerlund ja Oikeusministeriön yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä.

Kolmas valitsemani paneelikeskustelu järjestetään puolestaan lauantaina 3. päivä kello 16.30. Silloin aiheena ovat 1918 sodan eläneet säveltäjät, Toivo Kuulan ja Leevi Madetojan elämät. Keskustelemassa ovat historioitsija Teemu Keskisarja, säveltäjä, pianisti ja kapellimestari Tapio Tuomela, säveltäjä, oboisti ja pedagogi Riikka Talvitie sekä säveltäjä, viulisti ja äänisuunnittelija Sanna Salmenkallio. Olen aina halunnut päästä kuuntelemaan Pimeä historia -ohjelmastakin tuttua historioitsija Keskisarjaa, joten tätä ei voi jättää väliin. Aihekin on todella kiinnostava! Henkilöhistorian kautta avautuva näkökulma sisällissotaan on todella kutkuttava.

Nämä paneelikeskustelut ovat yleisölle maksuttomia! Lue ohjelmasta lisää täältä.

Laura: Lakkautetut sotilassoittokunnat - keskiviikkona 31. tammikuuta

Ensimmäisenä kalenteriini merkitsisin Vuonna 1918 lakkautettujen sotilassoittokuntien saloja –tapahtuman . Konsertissa tutustutaan nimensä mukaisesti lakkautettujen suomalaisten sotilassoittokuntien arkistojen aarteisiin. Tämä konsertti muuten myös äänitetään ja kuullaan Yle Radio 1:ssä myöhemmin ilmoitettavana päivänä, joten laulukokokoelmaan pääsee tutustumaan myös etänä.

Laura: Punavalkoiset laulut - torstaina 1. helmikuuta

Toinen hyvin kiinnostava vaihtoehto on Punavalkoisia lauluja. Kyseessä on draamallinen konsertti, joka koostuu sisällissodan aikaisista lauluista sekä punaisten että valkoisten puolelta. Yksilön kautta avautuvat sotakokemukset ovat aina ihon alle meneviä kertomuksia, joiden kautta voi paremmin ymmärtää, mitä sota todella aikalaisille tarkoitti.

Molemmissa tapahtumissa on mielestäni hienoa se, että lauluja, materiaalia ja kokemuksia tuodaan esiin sodan molemmilta puolilta. Erilaisia puolensa valinneita tapahtumia on nähty jo aivan tarpeeksi. 

Sotilaan Tarina  Kuva: Sami Roikola

Sotilaan Tarina
Kuva: Sami Roikola

Anni: Sotilaan tarina - 26.1., 27.1. ja 28.1.

Ensimmäisen maailmansodan hulluuden keskellä säveltäjämestari Igor Stravinsky tarttui venäläiseen kansansatuun, tuloksenaan musiikkinäytelmä Sotilaan tarina. Stravinsky asettui sodan aikaan asumaan Sveitsiin, pois Venäjän vallankumouksen alta. Vuosia Sveitsissä varjostivat myös läheisten menetykset, taloudelliset huolet ja sairaudet, mutta sävellystyö jatkui hedelmällisenä.

Nyt Teatterikorkeakoulun ja Sibelius-Akatemian opiskelijat ovat yhdistäneet voimansa ja tuovat varmasti tähän klassikkoon uutta väriä, ainakin trailerissa annetaan niin ymmärtää. Moneen kertaan käsiteltyä musiikkinäytelmää on tulkittu mm. animaationa ja sitä on esitetty pianotrionakin. Sadan vuoden jälkeen Stravinskyn klassikkoteos on edelleen ajankohtainen kertomus ihmisen ahneudesta ja lyhytnäköisyydestä. Kokonaisuudessaan esitettynä teos kestää noin tunnin ja yleisön onneksi näytöksiä on useampi.

"You must not seek to add
To what you have, what you once had;
You have no right to share
What you are with what you were.

No one can have it all,
That is forbidden.
You must learn to choose between.

One happy thing is every happy thing:
Two, is as if they had never been."

– ote Sotilaan tarinasta

Anni: Murhaballadit 2018 - maanantaina 29. tammikuuta

Harvaa asiaa olen odottanut yhtä paljon kuin Kimmo Pohjosen näkemistä ja kuulemista livenä. Uskomaton harmonikkataituri loihtii soittimestaan sellaisia sävyjä ja ääniä, jotka saavat kylmänväreet juoksemaan pitkin ihoa ensisoinnusta alkaen. Olen katsonut dokumentin, keikkatallenteita, kuunnellut jokaisen Spotifysta löytyvän albumin. Harva musiikki vie jonnekin kauas, omaan alkupisteeseen, syvälle ja tiheään tunneaallokkoon. Pohjosen tulkinnassa ja taituruudessa on jotain veret seisauttavaa.

Kiljahdin riemusta kun huomasin Pohjosen vihdoin esiintyvän jossain, johon minäkin ehdin ja pääsen! Murhaballadit 2018 kuulostaa tapahtumana juuri sellaiselta, joka sopii nimeltään harmonikkataiteilijan tuotantoon ja nostattaa siten jo valmiiksi odotukset korkealle. Tapahtumainfokin kertoo seuraavaa: "Suomi täyttää tuhat vuotta. Piispa Henrik, keskiajan marttyyrit ja Venäjän keisarit saavat rinnalleen sotilaita, pakolaisia ja ihmisiä vankileireillä. Esiin nousee myös suomalainen erikoisuus: murhamiehet ovat sankareita, joiden ylistyslauluja koululapsetkin osaavat laulaa. Mutta yhä useammat ihmiset tarttuvat kädestä toisiaan. He uneksivat rauhasta."

Pohjosen kanssa lauluja murhasta tulkitsee laulaja Heikki Laitinen.

Anni: Jazzin tulevaisuus - tiistaina 30. tammikuuta

Jazz kiinnostaa aina. Etenkin kun puhutaan sen tulevaisuudesta, ja lupaillaan kertoa, miten uuden polven jazzmuusikot tulevat muuttamaan maailmaa. The Future of Jazz -nimeä kantava tapahtuma kertoo tämän kuulijalle 13-henkisen puhallinsektion voimin. Uskon, että jonkinlaisiin tuloksiin siitä, mihin suuntiin big-band musiikki on menossa päästään. Orkesteri tulkitsee Sibelius-Akatemian omien jazzopiskelijoiden musiikkia. Se koostuu Sibelius-Akatemian jazzopiskelijoista, muiden aineryhmien opiskelijoista sekä ulkopuolisista vierailijoista.

Konsertti esitetään Musiikkitalon Black Boxissa ja kuulijan annetaan rentoutua yhteensä kahden tunnin ajan. Mikäli paikan päälle ei ehdi, konserttia voi seurata livenä verkosta täältä.

Heikki Laitinen (vas.) ja Kimmo Pohjonen Kuva: Tuomo Manninen

Heikki Laitinen (vas.) ja Kimmo Pohjonen
Kuva: Tuomo Manninen

Eikä kannata myöskään unohtaa festivaalin ympärille rakennettuja pop-up-tapahtumanumeroita! Monipuolinen kattaus erilaisia pop-up-tapahtumia tarjoaa kurkistusikkunan Taideyliopiston opiskelijoiden, opettajien ja henkilökunnan taiteellisiin projekteihin Musiikkitalon lisäksi myös Sibelius-Akatemian muissa toimitiloissa ja julkisilla paikoilla.

Pop-up-ohjelmistoon on myöskin vapaa pääsy, ja suurin osa tapahtumista järjestetään päivisin lounasaikaan. Tässäpä siis hauskaa virkistystä vaikkapa työlounaiden oheen. Luvassa on esimerkiksi improvisaatiota, kansanmusiikkia, Carmen-oopperan teatteriversiointia ja äänipingispöytä – noin muutamia mainitaksemme. Tsekkaa pop-up-ohjelmisto kootusti täältä.

Kokonaisuudessaan festivaali tarjoaa niin laajan kattauksen musiikkia kuin vain toivoa saattaa. Kansalaisrauhan tuoma yhdenvertaisuus punoo loistavasti yhteen jazz-konsertin ja Oskar Merikannon musiikin. Lapset huomioidaan perhepäivän tapahtumilla ja aikuisille annetaan puolestaan tilaisuus omaan aikaan. Festivaalin levittyessä Musiikkitalolta lähialueille Sibelius-Akatemia sykkii kaupungissa ja syleilee koko kansaa.


Sibafest 26. tammikuuta alkaen
Musiikkitalo, lähialueen kirkot ja muut vaihtelevat paikat
Helsinki

Lisätietoja ohjelmistosta, aikatauluista ja lipuista Sibafestin kotisivuilta. Seuraa festivaalia myös Facebookissa ja Twitterissä.

Mitä tapahtuu Helsingin galleriatarjonnalle?

Mitä tapahtuu Helsingin galleriatarjonnalle?

Värien ja muotojen leikkikenttä

Värien ja muotojen leikkikenttä