Värien ja muotojen leikkikenttä

Värien ja muotojen leikkikenttä

"Mun tän hetkisessä elämäntilanteessa on vaikea objektiivisesti vastata, miksi teen taidetta, mutta ehkä sillä lauseella, että koska olen hedonisti. On mahdoton kuvailla, kuinka uskomatonta endorfiinisinfoniaa mun aivoissa räjähtää silloin kun teen taidetta, ei mikään muu tuota mulle sitä."

Näin kuvataiteilija Markus Jäntti kertoi työstään keväällä 2017 AESTHETICille antamassaan haastattelussa. Vaikuttaa siltä, ettei mikään ole muuttunut. Sama endorfiini, vimma ja tunteiden yltäkylläisyys näkyvät myös vastikään Helsingin ARTag galleriaan avautuneessa näyttelyssä Trampoliini.

Esittelimme Jäntin taidetta, uraa ja opintoja toukokuussa julkaistun Nuoret taiteilijat ulkomailla -sarjan haastattelussa. Kyseessä on hyvinkääläislähtöinen nuori kuvataiteilija, joka ei ollut opiskellut taiteita Suomessa lainkaan ennen pääsyään arvostettuun saksalaiseen taideyliopistoon Universität der Künsteen Berliiniin. Tulevana keväänä Jäntti jatkaa ihailtavaa opintopolkuaan ja suuntaa opiskelemaan New Yorkiin, jossa hän suorittaa vaihtolukukauden Hunter Collegessa, Fine Arts MFA Studio Programmissa.

Jäntin tähänastinen urakehitys on ollut varsin poikkeuksellinen. Perinteisten yliopistoon valmistavien taideopintojen sijasta hän hankki osaamisensa heti käytännössä esimerkiksi taiteilija Outi Heiskasen oppipoikana. Täten Jätin töitä on nähty varhain jo esimerkiksi Hyvinkään taidemuseossa. Trampoliinia edeltävä yksityisnäyttely IMMJ – It’s the Most Marvellous Joy järjestettiin puolestaan Kööpenhaminassa, VAERKstedet galleriassa.

Markus Jäntin näyttely ei jätä galleriavierasta kylmäksi värimaailmallaan. 

Markus Jäntin näyttely ei jätä galleriavierasta kylmäksi värimaailmallaan. 

ARTagissa nähtävä Trampoliini muistuttaa tyyliltään vahvasti sitä samaa, mitä nähtiin jo NTU-juttusarjan aikana. Näyttely on pieni, vain viisi teosta kattava, mutta tiivis ja keskenään yhteensopiva kokonaisuus. Kaikki teokset ovat vuodelta 2017. Viidestä teoksesta kolme kantaa trampoliinin nimeä (I, II, III). 

Jäntin teosten muotokielessä on liikettä, tunnistettavia piirteitä ja toisaalta myös jotain sellaista, mikä luo häivähdyksellisen vaikutelman täydellisestä harkitsemattomuudesta. Pysähtyessään teosten äärelle voi kuvitella nähneensä kasvin, eläimen tai ehkä jopa elimen. Fallistisetkin viittaukset toistuvat ja tukevat vaikutelmaa syvistä tunteita, haluista ja kokemuksista. Trampoliinissa nämä vaikutteet ovat kevyempiä, mutta sen sijaan näyttelytilasta löytyvästä kirjasesta, jossa nähdään myös Jäntin muita teoksia, tematiikka on selkeämpi. Kirjanen onkin hyvä johdatus Jäntin työskentelyyn siinä missä Trampoliini tuo esille niin pienen kattauksen taitelijan töitä. Siihenkin kannattaa siis ehdottomasti tutustua.

Värimaailma on rikas ja kirkas, täynnä jonkinlaista vauhkoa tunnetta. Vain yksi teoksista, Lady in the Dark, erottuu joukosta tummalla pohjallaan, mutta siinäkin keltaisen riemukkaat sävyt nousevat esiin kokemusta dominoivina. Kuvioiden asemoinnissa on jotakin veistoksellista, kuvioissa itsessään leikkisyyttä ja energiaa.

Pienessä näyttelyssä kannattaa istahtaa alas ja tutustua Jäntin Kööpenhaminassa esillä olleen IMMJ -näyttelyn esitekirjaseen.

Pienessä näyttelyssä kannattaa istahtaa alas ja tutustua Jäntin Kööpenhaminassa esillä olleen IMMJ -näyttelyn esitekirjaseen.

Jäntti kertoi AESTHETICille keväällä, että hänelle on tärkeää tuoda työskentelyssä esiin hänelle itselleen tärkeitä asiakokonaisuuksia, missä tahansa muodossa, tavalla joka häntä itseään kiinnostaa. 

"Ei mun kanssa tarvitse olla samaa mieltä tai rakastaa sitä mitä teen. Mutta ainakin toivon, että katsoja vähintään ottaisi hetken aikaa ja antaisi työlle mahdollisuuden", Jäntti sanoi tuolloin.

Jäntti luo töihinsä aivan omanlaisensa maailman. Siihen voi olla vaikea päästä sisään, mutta pieni pysähtyminen ja tilaisuuden antaminen tälle värikkäälle tunnetykitykselle kyllä kannattaa. 

ARTagissa on samaan aikaan kaksi näyttelyä, Jäntin Trampoliini ja Hanna Saarikosken näyttely Kotiseutu - sekin ehdottomasti vierailun arvoinen. Saarikosken herkät akvarellityöt muodostavat kiinnostavan kontrastin Jäntin öljyvärimaalausten vahvaan kieleen. Jäntin työt löytyvät kaksijakoisen galleriatilan perimmäisestä tilasta. Kävele vain rohkeasti eteenpäin ja anna Jäntin värien voittaa tammikuinen pimeys.


Markus Jäntti: Trampoliini
ARTag Gallery 4. helmikuuta saakka.
Hietalahdenkatu 10, Helsinki

Tarkemmat aukioloajat ja yhteystiedot gallerian kotisivuilla.

Sibafest julistaa kansalaisrauhaa

Sibafest julistaa kansalaisrauhaa

Toistossaan epätodellinen

Toistossaan epätodellinen