Vielä ehdit - Helsinki

Vielä ehdit - Helsinki

KIASMA: Mona Hatoum (26.2. saakka!)

Ihan heti avajaisten jälkeen katsastin Mona Hatoumin näyttelyn ensimmäistä kertaa. Kylmänväristykset kiisivät ihoani pitkin, tunsin millaiset verijäljet suuret raastinraudat jättäisivät iholleni, miltä tuntuisi kulkea piikkilankainstallaation läpi, miltä maata rautaisissa kerrossängyissä. Matkustin ihmisen kehon sisään, ihmettelin sykkiviä valoja ja tunsin itseni häkkieläimeksi. Haaveilin täydellisen hiekkainstallaation tuhoamisesta ja siitä, miltä tuntuisi koskea kaikkeen mihin tietenkään ei saanut. Kuten marmorikuulista rakennettuun maailmankarttaan, herranjestas mitkä estot oli laitettava päälle etten aiheuttaisi ihan pikkuisella tökkäisylläni dominoefektiä. Viisi kertaa kävin kokemassa tämän tunne-elämyksen. Jokaisella kerralla nautinnon ja pahoinvoinnin täydellinen yhtälö oli lyömätön. Yritän ehtiä vielä kerran, haluan päästä estämään itseäni vielä kerran marmorikuulien luo.

Erittäin ajankohtainen näyttely, joka kuuluu parhaimpiin taide-elämyksiin joita olen vähään aikaan saanut.

"Poliittisten konfliktien ja väkivallan uhan herättämä pelko ja ahdistus sekä tietoisuus elämän hauraudesta toistuvat Hatoumin teoksissa. Vaikka hän usein käsittelee omaan historiaansa liittyviä tilanteita ja tunteita, hän onnistuu usein nostamaan kokemuksensa yleiselle tasolle ja jakamaan ne katsojan kanssa.
Mona Hatoum on tavallaan kaksinkertainen pakolainen. Hän syntyi Beirutissa 1952 palestiinalaisperheeseen, joka oli paennut Israelista Libanoniin. Kun hän oli lomamatkalla Lontoossa 1975, Libanonissa syttynyt sisällissota esti häntä palaamasta kotiinsa. Sota kesti 15 vuotta."  (Timo Valjakka, Helsingin Sanomat 8.10.2016)

Helsingin keskustan yöhön hohtaa vielä reilun viikon tämä Hot Spot -teos.

Helsingin keskustan yöhön hohtaa vielä reilun viikon tämä Hot Spot -teos.

26.2. loppuu myös Meeri Koutaniemen ja Arman Alizadin näyttely Pahan jälkeen. Kirjoitin Näyttelyvinkit-instagramiin lokakuussa kuvatekstiksi "Herätti niin voimakkaita tunteita, etten pysty sanoin kuvaamaan. Menkää ja kokekaa. Ajatelkaa." Tämä pitää edelleen paikkansa, kerta toisensa jälkeen. Koutaniemen kuvat ovat koskettavia, ja on tärkeää että tämä kokonaisuus on Kiasmassa televisiosarjansa lisäksi.

Nykytaiteen museo Kiasma
Mannerheiminaukio 2

KANSALLISKIRJASTO: Brummeriana (24.2 saakka)

Kansalliskirjaston upea rakennus kätkee sisälleen jatkuvasti useita näyttelyitä. Markus Brummer-Korvenkontion kokoelman pohjalta koottu Brummeriana-näyttely esittelee eri maissa julkaistuja lasten- ja nuortenkirjoja viime vuosisadoilta. Näyttelystä löytyy lastenkirjoja sekä kuvitusta sekä Suomesta että ulkomailta. Lastenkirjat kertovat voimakkaasti ajassa, jossa ne ovat syntyneet. Täten näyttely on kiinnostavaa nähtävää sekä lapsille että historiasta kiinnostuneille aikuisillekin.

Satuhahmojen, pastellisävyjen sekä vanhojen koristeluiden lisäksi näyttely tuo esiin myös lastenkirjojen toisen todellisuuden: propagandan, rotuopit ja aseet. Esimerkiksi "Katso kuvia, tunne aseet" -niminen opus on melkoisen hämmästyttävä Nyky-Suomen näkökulmasta katsottuna. Kirja on kuitenkin julkaistu Pekingissä vasta vuonna 1992. Mutta on asennekasvatus Suomessakin hallittu, eritoten sota-aikana. 

Kiinnostavaa on se, kuinka samankaltaisia kirjat ja etenkin aapiset ovat maasta riippumatta olleet. Varsinkin sukupuoliroolit korostuvat: tytöille on nukkekirjoja, pojille junakirjoja. Vaikka osa näyttelyn annista puistattaakin, suurimmaksi osaksi kirjojen ja historian ystävä kuitenkin huokailee näyttelyssä ihastuneena.

Brummeriana on näyttely, jossa olisi ollut antoisaa olla lasten tai itseä vanhempien seuralaisten kanssa, vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia, sekä tietysti ihmetellä. Näyttelyyn on ilmainen sisäänpääsy. Samalla kannattaa tutustua muihinkin Kansalliskirjaston näyttelyihin, sekä tietysti itse rakennukseen. Lisätietoa muista näyttelyistä sekä kirjaston aukioloajoista löytyy kirjaston kotisivuilta.

Kansalliskirjasto
Unioninkatu 36

Brittiläistä lastenkirjojen kuvitusta Kansalliskirjaston Brummeriana -näyttelyssä.

Brittiläistä lastenkirjojen kuvitusta Kansalliskirjaston Brummeriana -näyttelyssä.


VARJOKLASSIKOT -LUENTOSARJA (keskiviikkoisin 12.4 saakka)

Toissa viikolla Helsingin työväenopistolla alkoi varsin kiinnostava luentosarja. Työväenopiston ja Nuoren Voiman liiton yhteistyössä järjestämillä luennoilla käsitellään kirjallisuuden kaanonin muodostumista sekä tutustutaan kaikkien tuntemien kirjojen ohessa myös unohtuneisiin klassikoihin. Vaihtuvat luennoitsijat pureutuvat aiheeseen valitsemiensa teosten kautta keskiviikkoiltaisin, aina huhtikuun puoliväliin saakka.

Yleensä luennot järjestetään kello 17.00 -18.30, joskin 1.3 poikkeuksellisesti jo kello 16.00 -17.30. Loppukevään ohjelmisto aikatauluineen löytyy täältä. Muutosten varalta kannattaa seurata järjestäjien omaa ilmoittelua. 

Helsingin työväenopisto
Helsinginkatu 26


LISÄKSI:

HAM: Anna Breu - Coyote Video 26.2 saakka, Eteläinen Rautatienkatu 8

Anna Breu on Antti Jussilan, Jari Kallion, Jari Suomisen ja Sakari Tervon vuonna 2013 perustama taiteilijakollektiivi. Museon aukioloajat, lisätietoa teoksesta sekä kollektiivin haastattelu löytyvät HAMin kotisivuilta.

Galleria Heino: Axel Antas - Uncanny Valley 26.2. saakka, Uudenmaankatu 16–20

Antas tutkii näyttelyssään valokuvien, videon ja lyijykynäpiirustusten avulla ihmisen suhdetta sekä vieraantumista luontoon. Lisätietoa ja aukioloajat gallerian kotisivuilta.

Ama Gallery: Thomas Nyqvist - Koulun loppu 26.2. saakka, Rikhardinkatu 1

Vanhan kansakoulun purkaminen sai taidemaalarin pohtimaan ajankulua ja kaiken katoavaisuutta. Lisätietoa ja aukioloajat löytyvät gallerian kotisivuilta. 

Transformations – otteita maskuliinisuuden sanakirjasta

Transformations – otteita maskuliinisuuden sanakirjasta

Caesar van Everdingen – Siveltimen mestari

Caesar van Everdingen – Siveltimen mestari