Poliittisen valokuvan festivaali 2017

Poliittisen valokuvan festivaali 2017

Poliittisen valokuvan festivaalin avajaisiltana Suomen valokuvataiteen museo on täynnä ihmisiä, punaviininkatkua ja dj:n valikoimaa musiikkia. En näe teoksia, enkä kykene keskittymään. Ihmiset tönivät toisiaan, jossain taustalla vilahtelevat veriset eläimet. Kokemus on tyhjä, poistumme jo ensimmäisten juhlapuheiden myötä.

PVF on kuitenkin yksi kevään kiinnostavimpia tapahtumia, joten palaan näyttelyyn jo seuraavana päivänä. Tällä kertaa museo on vaiti. Vain muutama ihminen kiertää valtaisaa, osastoihin jaettua salia. Se on onni, sillä tämä on ensimmäinen näyttely, joka saa minut itkemään.

Asunción Molinos Gordon: Hunger - A man-made object (2014)

Asunción Molinos Gordon: Hunger - A man-made object (2014)

Tänä vuonna festivaali koostuu yhteensä 17 eri taiteilijan ja tahon töistä, joten nähtävää riittää. Ryhdyn kiertämään näyttelyä vastapäivään. Ensimmäisenä kohtaan espanjalaisen Asunción Molinos Gordonin teoskokonaisuuden, joka käsittelee valokuvien ja esineiden keinoin maailmankaupan ongelmallisia ilmiöitä, esimerkiksi hintakeinottelua ja vallan kasautumista monikansallisille suuryrityksille. 

Politiikasta ja maailmantalouden kieroudesta siirryn yhä syvemmälle näyttelyyn, yhä lähemmäs yksittäistä ihmistä. Kuva kuvalta näyttelyn viesti alkaa tuntua yhä raskaammalta, suorastaan tuskalliselta. PVF ei keskity vain lihatuotannon ongelmiin, vaan tarkastelussa ovat kaikki ruoantuotantoon liittyvät ongelmat ja ulottuvuudet. Esimerkiksi Pablo Ernesto Piovanon valokuvat paljastavat hyvin raa’alla tavalla sen, mitä torjunta-aineet tekevät ihmisille, jotka viljelevät ruokamme. Lapsen surulliset kasvot, palaneet kynnet ja hengityssuojaimet jättävät unohtumattoman jäljen verkkokalvoilleni.

Freya Najaden valokuvat todistavat kuluttajien vaatimuksiin vastaavan tehoviljelyn järjettömyyttä. Päivä, yö ja vuodenajat ovat lakanneet olemasta. Kukka Rannan ”Ryöstetty Meri” ja Greenpeacen teokset puolestaan keskittyvät meriin, ekosysteemien tuhoutumiseen sekä liikakalastuksen seurauksiin. Kuvat ja videot pakottavat kohtaamaan kulutustottumuksiemme yhteyden lukuisiin globaaleihin kriiseihin. Länsimaiden ja Aasian harjoittama liikakalastus ovat olennaisesti sidoksissa esimerkiksi globaaliin eriarvoisuuteen, käynnissä oleviin pakolaisvirtoihin sekä alkuperäisväestöjen ahdinkoon ympäri maapallon. 

Henk Wildschut: Food (2011-2013)

Henk Wildschut: Food (2011-2013)

Animalia ja Oikeutta Eläimille –järjestöjen näyttelyosuuden edessä joudun kuitenkin oman sietorajani äärirajoille. Olen pidätellyt kyyneliä jo hetken aikaa, mutta täällä padot murtuvat. Esittelyteksti toteaa, että meidän tulisi uskaltaa katsoa. Minä en kuitenkaan kykene, ja koko loppunäyttelyn ajan kiihdytän vauhtiani sellaisten kuvien edessä, jotka saavat minut itkemään entistä vuolaammin. Kuolleet vyötiäiset, kananjalkoja  repivä laite, epätoivoiset yritykset säilyttää elämä antroposeenin keskellä... Ei, ei ja ei. Kieltäydyn myös simulaattorista, jonka äärellä katsoja pääsisi samaistumaan tuotantoeläinten arkeen.

Jälkeenpäin poden jonkinlaista kollektiivista syyllisyyttä. Tiedostan hyvin omien kulutustottumuksieni epäkohdat ja tunnen ahdistusta kauppareissun edessä. Jään päiväkausiksi pohtimaan myös katsomisen ja kohtaamisen problematiikkaa. Riittääkö, että tiedostaa ongelmat ja yrittää toimia toisin? Vai olisiko ihmisen aiheuttama tuska ja vääryys kaikesta huolimatta pitänyt kohdata silmästä silmään?

Väistelystä huolimatta näyttely tekee omalla kohdallani tehtävänsä. Se jättää heti jälkensä ruokailutottumuksiini. 

Freya Najade: Strawberries in Winter / Talvimansikat (2011-2013)

Freya Najade: Strawberries in Winter / Talvimansikat (2011-2013)

PVF2017 on kokoelma teoksia, jotka jokaisen pitäisi nähdä. Se liikuttaa, haastaa ja järkyttää. Ahdistuksen, kysymysten ja surun alla on kuitenkin toivoa. Jos me tiedämme ja myönnämme toimintamme järjettömyyden ja vääryydet, voimme sentään pyrkiä toimimaan toisin. Muutos lähtee meistä. 

Poliittisen valokuvan festivaali /The Festival of Political Photography 2017: Ruoka - Post Food
Suomen valokuvataiteen museossa 29.4.2017 saakka. Tallberginkatu 1 G, Helsinki.

PVF:n kuuluu myös lukuisia luentoja, esityksiä ja muita tapahtumia. Aina huhtikuuhun saakka jatkuvaan ohjelmistoon kannattaa tutustua täällä. Lisäksi festivaaliin kuuluvat myös seuraavat näyttelyt:

Ruokahävikki | Matsvinn | Food Waste
Virka-galleria 22.2.–28.5.201
Sofiankatu 1, Helsinki

ja

Elokuvat: Spiritual Flavours & Non-Egyptian Restaurant
Stoa 4.2.–30.3.2017
Turunlinnantie 1, Helsinki

Kaarlo Stauffer: In the Wake of Poseidon

Kaarlo Stauffer: In the Wake of Poseidon

Tervetuloa!