Miksi sinunkin kannattaisi matkustaa Brysseliin

Miksi sinunkin kannattaisi matkustaa Brysseliin

Belgian pääkaupunki Bryssel ei ole vain betonia ja politiikkaa. Tästä varsin yleiseltä vaikuttavasta ennakkoluulosta poiketen se on myös ihailtavan monipuolinen kulttuuri- ja museokaupunki, jota arkkitehtuurinkin ystävä osaa arvostaa. Brysselissä tapahtuu koko ajan jotakin: on konsertteja, taidenäyttelyitä, ruokafestivaaleja ja lukuisia muita tapahtumia. Puhumattakaan kaupungin yli sadasta museosta, joiden kiertämiseen menee tovi jos toinenkin. 

Bryssel tarjoaa jokaiselle jotakin. Vierailukohteita löytyy kaikenlaisen taiteen ystäville, aikuisten lomamatkoille sekä lapsiperheille. Poimimme suuren tarjonnan joukosta muutaman helmen, jotka kannattaa laittaa talteen matkasuunnitelmaa varten.

Kuninkaallisen palatsin julkisivua Brysselin keskustassa.

Kuninkaallisen palatsin julkisivua Brysselin keskustassa.

Klassikoita ja historiaa

Aivan kuninkaanlinnan ja kauniin Parc de Bruxellesin lähettyvillä sijaitsee useita museoita, joita maalaustaiteen, veistosten ja historian ystävän ei kannata jättää väliin. The Royal Museums of Fine Arts of Belgium kuljettaa vierailijansa aina 1400-luvulta nykypäivään saakka. Kuudesta museosta koostuvassa kokonaisuudessa on esillä maalauksia, veistoksia ja piirrustuksia - yhteensä yli 20 000 teosta.

Neljä näistä museoista sijaitsee aivan lähekkäin toisiaan, kuninkaanlinnan vieressä. The Old Masters Museumissa on esillä 1400–1800 -lukujen mestareiden teoksia. Magritte Museum keskittyy nimensä mukaisesti belgialaiseen surrealistiin René Magritteen, Fin-de-Siécle 1868-1914 väliseen aikaan sekä paikalliseen loistoon ja Modern Museum puolestaan esittelee nykytaidetta 1900-luvulta tähän päivään. Näihin museoihin pääsee varsin edullisesti kimppatarjouksella, varsinkin jos sattuu kuulumaan ikäluokkaan 6-25: tällöin sisäänpääsy kolmeen museoon on nimittäin vain 3 euroa!

The Royal Museums of Fine Arts of Belgiumiin kuuluvat myös hieman kauempana sijaitsevat Wiertz Museum ja Meunier Museum. Ensimmäinen on omistettu belgialaisen romantiikan taiturille Antoine Wiertzille (1806-1865), jälkimmäinen puolestaan taiteilija, taidemaalari ja kuvanveistäjä Constantin Meunierille (1831-1905).

Kunkin museon tarkemmat osoitteet löydät museoiden omilta sivuilta (nimet toimivat linkkeinä). Museot ovat pääsääntöisesti avoinna tiistaista perjantaihin kello 10.00-17.00 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11.00-18.00.

Sodista ja historiasta kiinnostunuttakin hemmotellaan. The National Museum of the Resistance haluaa muistuttaa sodan sekä epädemokraattisten yhteiskuntien pimeydestä ja vaaroista. Esillä on esimerkiksi toiseen maailmansotaan, natseihin ja rasismiin liittyvää materiaalia. 

Rue Van Lint 14 Anderlecht
Avoinna maanantaista perjantaihin kello 9.00-17.00.

Royal Museum of the Armed Forces and Military History on puolestaan yksi Parc du Cinquantenairella sijaitsevista museoista, ja keskittyy nimensä mukaisesti armeijoiden ja näiden käyttämien aseiden historiaan. Se on yksi lajinsa suurimpia museoita maailmassa, kattaen koko sotahistorian viimeisen tuhannen vuoden ajalta. 

Saman rakennuksen eteläsiivessä sijaitsee Cinquantenaire Museum. Se tarjoaa vierailleen taide- ja historiallisten esineiden kokoelman, joka muodostaa valtavan aikajanan esihistoriasta nykypäivään. Täältä löydät kreikkalaisia ja roomalaisia esineitä, mosaiikkeja, veistoksia sekä varhaisille idän kulttuureille ja Aasian ja Amerikan muinaisille yhteiskunnille omistetut osastot. Lisäksi järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Viereisestä salista löytyy puolestaan 450 auton kokoelmamuseo nimeltä Autoworld. 

Parc du Cinquantenaire 3, 10 ja 11
Armeija- ja sotamuseo avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 09.00-17.00, Cinquantenaire Museum puolestaan tiistaista sunnuntaihin kello 10.00-17.00. Autoworld avoinna sesongeittain, lisätietoja museon kotisivuilta.

96 
 
  
 
 Normal 
 0 
 
 
 21 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 FI 
 X-NONE 
 X-NONE 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Normaali taulukko";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin:0cm;
	mso-para-margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:12.0pt;
	font-family:Calibri;
	mso-ascii-font-family:Calibri;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-hansi-font-family:Calibri;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-fareast-language:EN-US;}
 
 Cinquantenaire on yksi kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä, ajanviettopaikkoja ja lenkkeilyalueita. Puisto ja sen rakennukset sulkevat sisäänsä myös muutaman vierailunarvoisen museon.

Cinquantenaire on yksi kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä, ajanviettopaikkoja ja lenkkeilyalueita. Puisto ja sen rakennukset sulkevat sisäänsä myös muutaman vierailunarvoisen museon.

Nykytaiteen ystävälle

Bryssel tarjoaa paljon myös modernin taiteen ystäville. Kaupungissa on jatkuvasti näyttelyitä niin gallerioissa kuin museoissakin, lukuisista eri tapahtumista puhumattakaan. Centrale for Contemporary Art pyrkii tarjoamaan monipuolisen kattauksen erilaista nykytaidetta mahdollisimman laajalle yleisölle. Tällä hetkellä museo valmistautuu jälleen uusiin vaihtuviin näyttelyihin, jotka avautuvat 9. marraskuuta ja jatkuvat ensi vuoden puolelle saakka. 

Place Sainte-Catherine 44
Näyttelyiden aikana museo on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin kello 10.30-18.00

ARGOS - Centre for Art and Media on valtakunnan johtava taidefilmeihin ja -elokuviin keskittynyt toimija. ARGOSin kokoelmiin kuuluu 5000 taiteilijan elokuvia ja filmejä 60-luvulta nykypäivään. Koko kokoelma on saatavilla ARGOS Media Libraryssa, josta vierailija löytää myös 4000 kirjaa, festivaaliesitettä sekä nykytaiteeseen keskittynyttä lehteä. Vanhaan teollisuushalliin rakennetussa taidekeskuksessa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä ja useita muita tapahtumia. 

Rue du Chantier 13
Avoinna keskiviikosta sunnuntaihin kello 11.00-18.00.

WIELS – Centre for Contemporary Art on yksi Euroopan johtavia modernin taiteen instituutteja. Tarjontaan kuuluu vaihtuvia näyttelyitä belgialaisilta ja kansainvälisiltä tekijöiltä, sekä uransa alkuvaiheilla olevilta että jo asemansa taiteen kentällä vakiinnuttaneilta taiteilijoilta. Esillä on tälläkin hetkellä kaksi näyttelyä, joiden lisäksi ohjelmistoon kuuluu laaja kirjo erilaista ohjelmistoa.

Avenue Van Volxem 354 Forest
Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11.00-18.00 sekä kuun 1. ja 3. torstai kello
11.00-21.00.

Brysseliin kannattaa tutustua myös kaupungin lukuisten kattoterassien humusta käsin. Kuva Lá-haut Viage -terassilta. 

Brysseliin kannattaa tutustua myös kaupungin lukuisten kattoterassien humusta käsin. Kuva Lá-haut Viage -terassilta. 

Aikuiseen makuun

Aivan kuten moni muukin suurkaupunki, Bryssel tarjoaa paljon erilaista, kypsempäänkin makuun sopivaa viihdettä. Kuten arvata saattaa, oluestaan tunnettu maa on täynnä panimoita ja olutmuseoita, joissa voi sivistää itseään juomien historialla. Brysselistä löytyy esimerkiksi seuraavat kolme kohdetta, joissa oluesta pitävä matkailija voi pistäytyä. 

Brussels Gueuze Museumissa vierailija jossa pääsee tutustumaan perinteisen belgialaisen oluen Lambicin tekoprosessiin ja perinteisiin. Museo lupailee esitteissään, että sisään astuessaan vieras unohtaa modernin sivilisaation, metelin ja no, koko ympäröivän maailman. Schaerbeek Museum of Beer on puolestaan hyvä tapa päättää tai aloittaa kierros kaupunginosassa, jossa järjestetään myös hurmaavat, ruoan ja skumpan huuruiset markkinat joka perjantai. Pieneen museoon mahtuu useiden eri oluenvalmistustapojen historiaa, koneistoa ja esimerkiksi 2000 olutpullon kokoelma. Museum of Belgian Brewers – National Museum of Beer taas sijaitsee kaikkien matkailijoiden pakko-nähdä-listalla olevalla Grand Placella. Tästä panimoiden historiaan paneutuvasta museosta löydät myös tunnelmallisen, entisaikain baari- ja panimotyyliin sisustetun kahvilan. Kannattaa huomata, että kaikki panimomuseot sulkevat ovensa jo viideltä.

Tarkemmat osoitteet ja aukioloajat kunkin museon kotisivuilla.

MEM – Museum of erotics and mythology on myös kiinnostava, hieman erilainen kulttuurinähtävyys. Eroottiseen taiteeseen ja mytologiaan keskittynyt museo sijaitsee hurmaavassa 1700-luvun talossa Sablonissa. Täällä vierailija pääsee tutustumaan eroottisen taiteen historiaan, antiikista nykypäivään. Yksityiseen kokoelmaan pohjautuva näyttely koostuu harvinaisista maalauksista, veistoksista, norsunluusta sekä japanilaisista tuliaisista.

Rue Saint-Anne 32
Avoinna tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin kello 14.00-20.00 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11.00-17.30.

Royal Museum of the Armed Forces and Military History sijaitsee myös Cinquantenairella.

Royal Museum of the Armed Forces and Military History sijaitsee myös Cinquantenairella.

Lapsiystävällisiä kohteita

Bryssel on mainio kohde myös lapsiperheille. Taidemuseoiden lisäksi kaupungin lukuisat puistot ja kulttuurikohteet viihdyttävät varmasti nuorempaakin väkeä. Nimensä mukaisesti Children’s Museum on kokonaan lapsille omistettu museo, jossa lapset pääsevät oppimaan itsestään ja ympäröivästä maailmasta hauskalla mutta samalla myös opettavaisella tavalla. Tämä hurmaava museo on esimerkki siitä, miksi Brysselissä kannattaa pitää käteistä mukana: täälläkään eivät käy elekroniset maksutavat.

1900-luvun kartanoon perustetun Toy Museumin kokoelmaan puolestaan kuuluu yli 25 000 vanhaa lelua, joista vanhimmat ovat 1830-luvulta. Tämä museo on nostalginen ja kiinnostava kohde myös aikuisille. Lapsia voivat kiinnostaa myös The Belgian Comic Strip Center - Comics Art Museum, Museum of the Police force sekä Planetarium. Victor Hortan suunnittelemassa, art nouveau -tyyliin rakennetussa talossa sijaitsevaa sarjakuvamuseota kehutaan kaiken ikäisten vierailijoiden kannalta museoksi, jota ei kannata jättää väliin. Tintti, Smurffit ja muut sarjakuvahahmot tulevat tutuiksi aivan uusista näkökulmista säännöllisesti päivitettävässä näyttelyssä.

Poliisimuseo tutustuttaa vierailijansa Belgian poliisin ammattikunnan historiaan 1700-luvulta nykypäivään, kun taas Planetariumissa viihtyvät kaikki avaruudesta kiinnostuneet vieraat. Kyseessä on yksi Euroopan suurimmista planetaarioista. Planetariumin nettisivut toimivat vain ranskaksi ja hollanniksi, mutta tarvittavat tiedot löytää myös Brussels Museum-sivustolta.

Myös esimerkiksi Botanic Garden Meise ja jo aiemmin mainittu Autoworld ovat ilmaisia alle 6-vuotiaille vieraille.

Tarkemmat tiedot ja aukioloajat kunkin museon kotisivuilla.

Albertine-aukio on suosittu valokuvauskohde aivan lähellä kuninkaallista palatsia ja kaupungin suosituimpia museoita.

Albertine-aukio on suosittu valokuvauskohde aivan lähellä kuninkaallista palatsia ja kaupungin suosituimpia museoita.

Työmatkalaiselle Brysselin museo- ja vierailukohteiden aukioloajat voivat olla hieman haastavia, mutta jos pystyt viipymään kaupungissa viikonlopun, pääset nauttimaan varsinkin suurempien museoiden tarjonnasta. Jos matkasi sijoittuu arkipäiviin, kannattaa muistaa, että moniin museoihin on ilmainen sisäänpääsy kuun ensimmäisenä keskiviikkona. 

Tässä ei tietenkään ole läheskään kaikki, mitä Brysselillä on tarjottavana. Helppo tapa tutustua kaupungin museotarjontaan on tutkia Brussels Museums -sivustoa. Ajankohtaisia tapahtumia kannattaa seurata esimerkiksi Brysselin kaupungin kotisivuilta ja Visit Brussels -sivustolta sekä tietysti Facebookissa.

Brysseliin pääsee kätevästi Finnairin suorilla lennoilla, mutta budjettimatkailija valitsee vaihdolliset lennot tai laskeutuu Schipoliin, josta juna vie Brysseliin parissa tunnissa. Ja kun Brysselin tarjonta on koluttu läpi, junalla pääsee kätevästi esimerkiksi Gentiin, Antwerpeniin, Pariisiin ja Amsterdamiin. Pakkaa siis aurinkolasit ja sateenvarjo mukaasi, ja lähde tutustumaan tähän eurooppalaiseen helmeen!

Kapitalismin vihaajasta sen uhriksi

Kapitalismin vihaajasta sen uhriksi

Tuskasta taiteeksi – Charlotte Salomonin traaginen elämä

Tuskasta taiteeksi – Charlotte Salomonin traaginen elämä