Lumi Tuomen omakuvat koskettavat ympäri maailman

Lumi Tuomen omakuvat koskettavat ympäri maailman

Kun Lumi Tuomi oli pieni, hänellä oli tapana toimia mallina äidilleen. Oli varsin luonnollista, että pikku hiljaa kahden valokuvaajan tytär alkoi itsekin kiinnostua valokuvaamisesta ja siirtyä kameran toiselle puolelle. 

"Muistaakseni sain oman järjestelmäkameran 12-vuotiaana ja kuvailin luontoa. Nuorempana en kuitenkaan erityisemmin vielä kuvannut, vaan piirsin ja maalasin mieluummin. Kolme vuotta sitten aloin valokuvaamaan itseäni, sillä tarvitsin mallia piirroksiini. Lopulta sitten innostuin kuvaamisesta. Se tuntui luontaiselta tavalta ilmaista ja tutkia itseäni”, Tuomi aloittaa.

Nyt 19-vuotias taiteilija vastaa haastattelukysymyksiin Alankomaista, jonne hän on juuri muuttanut aloittaakseen opinnot Royal Academy of Art The Haguessa. Arki uudessa maassa ja koulussa on  hädin tuskin käynnistynyt, mutta Tuomi suhtautuu innolla tulevaan.

Espoosta kotoisin oleva Tuomi opiskeli viime vuoden Laajasalon opiston kuvallisen viestinnän ja graafisen suunnittelun linjalla. Opistovuoden jälkeen lähtö ulkomaille tuntui luontevalta ja kaivatulta ratkaisulta.

”Olen halunnut opiskella ulkomailla niin kauan kuin muistan, joten ratkaisu hakea ulkomaille opiskelemaan oli minulle selkeä. Sain kuulla Royal Academy of Art The Hague -koulusta kaverini kautta ja päätin hakea sillä tiesin, että halusin ulkomaille opiskelemaan. Odotan innolla opintojen alkua ja sitä että pääsen tapaamaan muita taiteilijoita, kuvaamaan ja oppimaan lisää valokuvauksesta”, Tuomi kertoo.

Suomessa Tuomen töitä nähtiin viimeksi Amos Andersonin taidemuseon Generation 2017 –näyttelyssä, jossa esitellään 15–23-vuotiaiden nuorten nousevaa taidetta. 42 tekijää valittiin avoimen teoshaun kautta yli tuhannen ehdotuksen joukosta. Tuomelta oli näyttelyssä mukana kaksi työtä: Identity-videoinstallaatio sekä Minä ja isoäitini -kuvapari.

”Generation 2017 on nuorille upea tilaisuus saada töitään esille ja tavata alan ammattilaisia sekä toisia taiteilijoita. Näyttely on avannut minulle uusia ovia ja antanut mahdollisuuden kokea millaista on olla osa taidemaailmaa. Näyttely tuntui ponnahduslaudalta taiteen maailmaan, mitä se varmasti onkin monille meille Generation 2017 –taiteilijoille”, Tuomi kertoo. 

Tuomi on tuttu monelle taiteen ystävälle myös internetin kautta. Siellä Tuomi jakaa töitään aktiivisesti Tumblrissa ja Instagramissa. Tumblrin pitämisen hän aloitti neljä vuotta sitten.

"Valitsin Tumblrin, sillä se oli minulle jo entuudestaan tuttu julkaisukanava. Sen kautta on helppo olla yhdeydessä muihin taiteilijoihin sekä saada palautetta töistään. Tumblrissa saamani palautteet ovat kannustaneet jatkamaan valokuvauksen parissa ja sen kautta olen saanut hyviä ystäviä, joiden kanssa olen tehnyt myös yhteistyötä. Tumblrissa on paljon etuja, mutta tottakai haittojakin löytyy, niin kuin aina sosiaaliseen mediaan jaettaessa. Omia kuvia löytyy usein muiden postaamana tai jopa ilman mainintaa tekijästä, mikä on tietenkin ikävää. Tältä on kuitenkin vaikea välttyä taiteilijana, joka julkaisee teoksiaan netissä. Yritän itse ajatella niin, että kaikenlainen julkisuus on hyödyllistä", hän pohtii.

Lumi Tuomi: Me and my grandmother

Lumi Tuomi: Me and my grandmother

Tuomen töiden tunnelma, valo sekä yhtäaikainen henkilökohtaisuus ja universaalius ihastuttavat ja kiehtovat yleisöään. Myös Generation 2017 –näyttelyssä nähdyt työt liikkuivat hyvin henkilökohtaisella alueella käsitellessään sekä Tuomen omaa identiteettiä että isoäidin muistisairautta.

”Itselleni läheisten asioiden kuvaaminen tuntuu luonnolliselta ja koen, että itseään on helppo käsitellä. Minusta on hienoa päästä jakamaan niin henkilökohtaisia kuvia muiden kanssa, varsinkin jos henkilökohtaiset kuvani onnistuvat koskettamaan katsojia”, Tuomi sanoo.

Keväällä Tuomi teki esimerkiksi kuvasarjan autoimmuunisairaudesta, alopeciasta, jota hän on itse sairastanut jo viiden vuoden ajan.

”Kuvasarjan avuilla jaoin ennen salassa pidetyn sairauteni sosiaalisessa mediassa, toivoen auttavani toisia joilla on sama sairaus. Tämä kuvasarja auttoi myös minua hyväksymään ja käsittelemään sairauttani. Valokuvaaminen antaa minulle mahdollisuuden jakaa muiden kanssa asioita, joita en muuten uskaltaisi. En varmaan olisi muuten jakanut sairauttanikaan sosiaalisessa mediassa”, Tuomi pohtii.

Samoin Tuomen suvun historiaa tarkasteleva kuvasarja 100 years of my family history on herättänyt runsaasti kiinnostusta sekä koskettanut eri-ikäisiä ihmisiä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kuvissa Tuomi poseeraa eri vuosikymmenten vaatteissa, erilaisissa ympäristöissä. Teossarja oli osa Tuomen hakemusta Royal Academy of Art The Hagueen.

"Olen pitkään ollut kiinnostunut historiasta sekä sukuni historiasta ja haaveillut sen tuomisesta esille taiteen avulla. Äitini suku on säilyttänyt sukuni vanhoja vaatteita ja tavaroita sukupolvelta toiselle ja tämän ansiosta minulla oli mahdollisuus tehdä kyseinen projekti. Isoäitini perhe toi osan näistä esineistä ja vaatteista mukanaan, kun he lähtivät evakkoon Karjalasta”, Tuomi kertoo.

100 years of my family history on saanut osakseen paljon positiivista palautetta sekä sukulaisilta itseltään että myös muulta yleisöltä. Aivan kuten moniin muihinkin Tuomen kuviin, kuvasarjan alle on Instagramissa kasaantunut ylistäviä kommentteja maailman joka kolkasta.

”So beautiful and inspiring!”  ”Ihan huikeita!” ”I love this so much! Wonderful!” ”This gave me goosebumps. I feel you, and I felt the story.”  

”Olen yllättynyt ja kiitollinen kaikille, jotka ovat osoittaneet kiinnostusta kuvasarjaani kohtaan. Kuvasarjani on todella henkilökohtainen, mutta on upeaa huomata miten montaa se kuitenkin on koskettanut", Tuomi sanoo.

Lumi Tuomi: 100 years of my family history

Lumi Tuomi: 100 years of my family history

Tuomen töissä voi havaita piirteitä, joita on myös sellaisten valokuvauksen mestareiden kuin Vivian Maierin tai Elina Brotheruksen töissä. Kaikilla kolmella on taito tavoittaa erilaisia ulottuvuuksia, herättää kysymyksiä ja koskettaa ihmisiä omakuviensa kautta. Tuomi itse nimeää esikuvakseen Cindy Shermanin.

"Sherman oli yksi ensimmäisiä taiteilijoita, joka inspiroi minua aloittamaan kuvaamisen. Shermanin kautta löysin omakuvat ja inspiroidun tutkimaan itseäni ja identiteettiäni niiden kautta. Valokuvaajavanhempani ovat myös esikuviani ja he ovat aina kannustaneet minua valokuvauksen suhteen ja näyttäneet mallia."

Perustaidot taiteen eri aloille Tuomi kertoo saaneensa lukion ja peruskoulun aikana. Eniten tukea ja neuvoja valokuvaukseen hän on saanut kuitenkin juuri omilta vanhemmiltaan.

”Työssäni huomaan ottavani inspiraatiota samoista asioista kuin äitini: valokuvaamme kumpikin valoa, kukkia, luontoa sekä läheisiämme. Olen myös ollut oma-aloitteinen ja opetellut käyttämään kuvankäsittelyohjelmia jo nuorena ihan vaan kokeilemalla ja katsomalla tutoriaaleja.”

Kun Tuomi kaipaa etäisyyttä valokuvaamiseen hän tarttuu kitaraan, kuuntelee musiikkia, katsoo elokuvia ja viettää aikaa ystäviensä kanssa. Hän kokee rentoutuvansa myös piirtämisen ja maalaamisen parissa, vaikka ne ovatkin yhä tärkeä osa myös luomistyötä.

”Tykkään yhdistää eri medioita ja näistä taidoista on hyötyä, kun esimerkiksi maalaan valokuvien päälle väreillä. Liikkuva kuva on myös kiinnittänyt huomioni niin gif-animaatioiden kuin elokuvienkin muodossa. Elokuvat ovatkin yksi suurin inspiraationlähteeni ja pyrin usein kuvissani elokuvamaiseen tunnelmaan.”

Lumi Tuomi: Flowerhead

Lumi Tuomi: Flowerhead

Tällä hetkellä Tuomi totuttelee uuteen elämään Alankomaissa. Suuri elämänmuutos on vaikuttanut merkittävästi myös työskentelyyn. Vaikka Tuomi oli haaveillut ulkomailla opiskelusta jo pitkään, tuntui lähtö silti vaikealta. Vasta lähdön jälkeen hän myös ymmärsi, kuinka suuri muutos itseasiassa olikaan. 

"Tuntuu, että tällä hetkellä käyn läpi vaikeaa aikaa valokuvauksen parissa, kun olen juuri muuttanut uuteen maahan. Muuttaminen yksin vieraaseen maahan on ollut raskasta eikä minulla ole ollut hetkeen aikaa taiteelle. Kuvissani esiintyy vahvasti suomalaisuus; suomalaiset maisemat, luonto ja kasvit. Käyn läpi muutosten aikaa, kun joudun pohtimaan suuntaa valokuvaukselleni sekä sitä, miten voin toteuttaa itseäni tässä maassa. Odotan kyllä mielenkiinnolla sitä, kuinka minä ja taiteeni tulemme muuttumaan täällä."

Tuomi on nyt saavuttanut sen, mitä hän on pitkään tavoitellut. Seuraavaksi nuoren taiteilijan tulevaisuus on avoin ja täynnä uusia mahdollisuuksia. 

"Toivon tulevaisuudessa voivani tehdä töitä esimerkiksi muodin kanssa. Kuvata brändeille, jotka jakavat kanssani samat arvot ympäristöä kohtaan sekä tukevat positiivista kauneusihannetta. Samalla toivoisin voivani jatkaa omia projekteja ja osallistua näyttelyihin. Valokuvauksen opiskelu on ollut haaveeni niin pitkään, että harvoin unelmoin siitä pidemmälle. Juuri nyt toivon vain voivani keskittyä opiskeluun ja miettiä, mihin suuntaan jatkaisin opiskelun jälkeen", Tuomi toteaa.


Seuraa Lumi Tuomea Tumblrissa ja Instagramissa

Nuorena naisena olemisesta

Nuorena naisena olemisesta

Runokuu - puhdasta rakkautta

Runokuu - puhdasta rakkautta