Runokuu - puhdasta rakkautta

Runokuu - puhdasta rakkautta

Mikähän siinä on, että heti kun poistuu paikkakunnalta, siellä alkaa tapahtua vaikka ja mitä mielenkiintoista? Missaan tänä syksynä ainakin kaksi Helsingissä järjestettävää tapahtumaa: Runokuun sekä Suomen valokuvataiteen museoon avautuvan Francesca Woodmanin näyttelyn. Runokuu alkaa huomenna maanantaina, Woodmanin näyttelyn avajaisia vietetään puolestaan keskiviikkona 23.8.

Runokuuhan on helsinkiläinen kirjallisuusfestivaali, joka järjestetään tänä vuonna jo kolmattatoista kertaa 21.–27.8. Festivaalin aikana runous levittäytyy kirjoista kaupungille, soluttautuu yhteen toisten taiteenlajien kanssa, nousee lavoille ja keskusteluiden keskiöön sekä etsii ja esittelee aivan uusia tapoja tehdä, lukea ja kokea runoutta. Tapahtuma on samaan aikaan käynnistyvien Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali (tsekkaa Annin vinkit juhlaviikoille TÄSTÄ!), ja sen järjestää Nuoren Voiman Liitto. 

Tänä vuonna teemana on rakkaus. Mukana on yli 100 esiintyjää, työpajaohjaajaa ja keskustelijaa. Uusi erikoisuus on ihmisten olohuoneisiin saapuva runous: helsinkiläiset ovat saaneet mahdollisuuden kutsua runoilijoita kotiinsa, kunhan avaavat ovensa myös kiinnostuneelle yleisölle. Miten hauska idea!

Kuva: Runokuun pressikuvat 

Kuva: Runokuun pressikuvat 

Kokemuksesta tiedän, että on valtava sääli jättää tämä vuosi väliin. Vuosittain vaihtuva ohjelma on aina tekijöidensä näköinen, ajankohtainen, kiinnostava ja inspiroiva. Jokaiselle päivälle löytyy jotakin, ja suurin osa tapahtumista on ilmaisia. Leikkikäämme siis pientä ajatusleikkiä. Jos pääsisin tänä vuonna mukaan Runokuuhun, suuntaisin ainakin seuraaviin tapahtumiin:

SE HIIPUU TAI SEN TAPPAA

monikanavainen installaatio, kesto n. 10 min, luuppi
21.-27.8. m
a ja ti klo 15-18, to-la klo 16-19 sekä su 20-22 (Runokuun päätösjuhla)
MAA-tila, Pääskylänrinne 10 Helsinki, 00101

Rakkaus on vain sanoja. Eikä niitä ole aina. Mitä rakkaudessa jätetään määrittelemättä. Kauanko rakkaus kestää? Miten se päättyy? 

Pohdimme aihetta kahden kesken, me, Kaisa ja Maria. Tulimme tulokseen, että rakkautta on, mutta se on kovin vaikeaa. Parisuhde, kihlat, vihkivalat ja yhteen muutto tuntuvat omituisilta asioilta. Arkisuus voi paljastaa, että tarvitsemme toista. Parisuhteen, olemisen tai sen välisen voiman määrittely usein tappaa sen, mitä oltiin määrittelemässä. Miksi monia rakkauteen liittyviä asioita on niin vaikea muuttaa sanoiksi? Etsimme vastauksia anonyymillä verkkokyselyllä. 26 henkilöä vastasi meille.

Teoksessa tulkitsemme kyselyn vastauksia. Tarkastelemme erityisesti sitä, mitä asioita ja millaisissa paikoissa rakkautta on vaikea määritellä.

Rakkauden määrittelemiseen pyrkiminen on luonnollisesti varsin vaikea ja kiinnostava tavoite. Jokainen rakkaus on omanlaisensa. Kaisa Karvisen ja Maria Saarikosken installaatio vaikuttaa teokselta, joka kannattaa katsastaa missä tahansa välissä viikon aikana. Löydätkö sinä samaistumispintaa näistä 26 vastauksesta?

KESKUSTELU: RAKKAUDESTA LAJIIN

Ti 22.8. klo 17-18
Kansallisteatterin Lavaklubi

Läntinen Teatterikuja 1 Helsinki 00101

Keskustelussa pohditaan kustannusalan muuttumista ja pureudutaan kirjallisuuden ja taiteen julkaisemisen eri muotoihin. Onko kustannustoiminta kannattavaa? Kuka saa kustantaa ja julkaista runoutta ja kirjallisuutta? Mikä on printin merkitys tänä päivänä? Voiko printti vielä uudistaa taiteen muotoja samalla tavalla kuin ennen? Onko sittenkin internet kuollut? Lisäksi pohditaan miten kustantamisen ja julkaisemisen ympärille voi syntyä uusia konkreettisia yhteisöjä, jotka pystyvät sisällyttämään itseensä niin lukijat kuin tekijätkin.

Iltapäivän keskustelussa mukana Daniil Kozlov (Kolera), Iina Esko (Khaos Publishing) ja Jessica Niiranen (Muusa-zine). Keskustelun vetää Elina Tervonen.

Runokirjoilla ei mene hyvin, mutta tämä ei kuitenkaan vielä kerro kaikkea. Tämän hetken julkaisukentän toimijat kertovat oman näkemyksensä aiheesta. Jos runouden, kirjallisuuden ja ylipäänsä printin tulevaisuus kiinnostaa, tämä tilaisuus on tarkoitettu juuri sinulle!

 

BUILDING BRIDGES POETRY BREAKFAST

Ke 23.8. klo 9-10
Café Veranda
Mannerheimintie 13 e  00100 Helsinki

Aamukahvin kanssa runoutta eri kielillä? Kansainvälisellä runousaamiaisella esiintyy palkittuja runoilijoita ja spoken word -artisteja Britanniasta, Virosta ja Suomesta. Mukana Bob Beagrie, Tony Walsh, Andy Willoughby, Kieren King, Veronika Kivisilla, Lasse Hauerwaas ja Kalle Niinikangas.

#AESTHETIC on kirjoittanut runousaamiaisista aiemminkin, ja tähän asti olemme pitäneet tilaisuuksista suuresti. Tällä kertaa aamiaista nautiskellaan uudessa kahvilassa, useiden ja ainutlaatuisten ulkomaisten taiteilijoiden voimin. Sanomattakin selvää, että tämä vaikuttaa lupaavalta!

 

NUOREN VOIMAN JA TULI&SAVUN ROMANSSI

Ke 23.8. klo 19-23
Kansallisteatterin Lavaklubi

Runouslehti Tuli&Savun ja Nuoren Voiman runoustiimin järjestämällä klubilla juhlitaan Nuoren Voiman uunituoretta Kulissit-numeroa Tuli&Savun keväisen Romantiikka?-lehden hengessä. Luvassa on veretseisauttavia tunne-elämyksiä, poikkitaiteellisia neronleimauksia sekä mietteliästä patsastelua nykyajan raunioilla. Kulisseista nousee moninainen esiintyjäkaarti, johon kuuluu myös vereksiä voimia, kolme Nuoren Voiman runousdebytanttia.

Lisätietoja ohjelmistosta TÄÄLTÄ.

Jokavuotisen Debytoi runoilijana –kilpailun voittajat paljastuvat. Onkohan lavalla taas tulevaisuuden tähtiä? Debytanttien teksteistä kiinnostuneiden kannattaa hankkia käsiinsä myös uusin Nuori Voima –lehti.

 

QUEER POETRY JAM

To 24.8. klo 20.15-00
Kansallisteatterin Lavaklubi
 

"Oman identiteetin näkyväksi tekemiseen tarvitaan sanoja"

Lavalle nousevat lavarunoilija, koomikko ja klovni Nihkee Akka sekä kirjailija Leena Parkkinen. Illan musiikista vastaa Ninni Forever Band ja levyjä pyörittää Käpylän Lippakioskin pyörittäjänäkin tunnettu DJ Kehittyvien maakuntien Suomi, joka lupaa tuoda iltaan hienhajuista ja notkahtelevaa bluesia ja punkkia.

Illan juontavat runoilijat Aura Nurmi ja Roope Hattu.

Tämä tapahtuma oli viimeksi todella suosittu. Hyvä osoitus siitä, kuinka runous voi olla yhteiskunnallisesti tärkeää, voimaannuttavaa ja tärkeä työkalu oman identiteetin kanssa painimiseen. Tilaisuudessa esiintyy tekijöitä, joille queer on osa aineistoa tai omaa identiteettiä. Mukana on sekä jo tunnetumpia nimiä että open mic-osuuden myötä myös uusia kasvoja.

Onko sinulla aiheeseen sopivaa materiaalia? Osallistumisohjeet Queer open mic -osioon sekä tarkemmat tapahtumatiedot löydät TÄÄLTÄ

 

IDÄN OPEN MIC

Pe 25.8. klo 20-23
Idän Piste, Turunlinnan tie 14 00930 Helsinki

Idän Open Mic on lavarunousklubi Itiksessä. Tule paikalle esittämään runojasi, biisejäsi tai räp-lyriikkaa - tai muuten vain nauttimaan tunnelmasta.

Illan lämmittelijöinä esiintyvät Hursti & Häkkilä. Illan juontaa Emma Jäntti
Narikka 2,50 €

Runous toimii niin Itäkeskuksessa kuin Bulevardillakin. Täällä on usein mainio meininki ja taitavia räp-vetoja. Hyvä tapa viettää perjantai-ilta.

 

RUNOKUUKLUBI

La 26.8. klo 18-23
Kansallisteatterin Lavaklubi

Pysähdy Runokuuklubilla toisiinsa kietoutuvien runouden, musiikin, tanssi- ja äänitaiteen äärelle. Intiimin illan juontavat Elina Tervonen ja Kati Aakkonen.

Ohjelma:
18.30–19 Janne-Camilla Lyster & Anni Kaila: Love I-III
19-19.30 One Thousand Project: The Body is a Prayer
20-20.15 Mari Laaksonen: Valitse hetki
20.15-20.30 Mathias Göritz
21-21.45 Nivelet
22.15 Runoen

Lisätietoa ohjelmistosta TÄÄLTÄ.

Prosak-klubia jo kaihoisasti kaipaavat pääsevät fiilistelemään Runokuuklubia samassa, iki-ihanassa miljöössä. Ohjelmisto lupailee runsasta tarjontaa erilaisia taiteenlajeja, intiimillä tunnelmalla höystettynä. Mikä ihana syy lähteä ulos myös lauantai-iltana!

PIMEÄ RAKKAUS - RUNOJA PIMEÄSSÄ

Su 27.8. klo 16-17.30
Kulttuuritehdas Korjaamo
Töölonkatu 51 a-b 00250 Helsinki

Miltä runot tuntuvat, kun laitat silmät kiinni? Tule kokeilemaan!

Kollektiivi Pimeä rakkaus esittää rakkausrunoja elokuvateatterin pimeydessä. Yleisö pääsee tässä auditiivises-kielellisessä tapahtumassa runojen elävöittäviin ja mystisiin maisemiin. Äänensä runoille antavat runoilijat Aura Nurmi, Juho Nieminen, Lea Kalenius, Veera Antsalo, Vappu Kannas, Anne Mölsä ja Antti Heinonen. Tapahtumaa ei suositella alle 15-vuotiaille.

Korjaamon tapahtumassa runoutta pääsee tutkimaan aivan uudesta näkökulmasta. Paikalla on myös tämän hetken kiinnostavimpia runoilijoita. Kuulostaa yksinkertaisesti täydelliseltä tavalta päättää tapahtumaviikko: juuri tätä on Runokuun paras anti!

Tässähän ei kuitenkaan ole läheskään kaikki, sillä tapahtumaviikkoon mahtuu monta muutakin upeaa tapahtumaa. Tutustu siis ihmeessä muuhunkin ohjelmistoon ja merkkaa omat suosikkisi kalenteriin! 


Lisätietoa festivaalista, ohjelmistosta sekä mahdollisista muutoksista löydät Runokuun kotisivuilta sekä Facebookista.

Lumi Tuomen omakuvat koskettavat ympäri maailman

Lumi Tuomen omakuvat koskettavat ympäri maailman

Katariina Sarja näyttelee, ohjaa ja kirjoittaa

Katariina Sarja näyttelee, ohjaa ja kirjoittaa