Miksi sinunkin kannattaisi tutustua Jane Austeniin

Miksi sinunkin kannattaisi tutustua Jane Austeniin

The person, be it gentleman or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid.
— Henry Tilney, Northanger Abbey

Jane Austen on yksi niistä kirjailijoista, joiden tuotanto on vaikuttanut elämääni jopa ratkaisevalla tavalla. Olen viettänyt tuntikausia, viikkoja, ehkä jopa kuukausia Janen kanssa. Kirjojen sijasta rakkaus syttyi itseasiassa televisiosarjasta 1990-luvun puolivälissä, mutta kasvoi kirjoihin heti, kun se vain oli pienelle lapsenmielelleni mahdollista.

Sittemmin olen matkustanut Janen perässä valtameren yli, katsonut jokseenkin naurettavan määrän erilaisia dokumentteja, elokuvia ja sarjoja ja kasvattanut maallista omaisuuttani milloin milläkin kirjalla tai oheistavaralla. Vuosien varrella varsinkin suosikkiteokset on koluttu läpi moneen kertaan, eri painoksina ja eri kielillä. Viime viikolla sydämeni särkyi tajutessani, etten voisi olla paikalla elokuvateatteri Orionin järjestämässä tilaisuudessa tulevana sunnuntaina. Mutta siitä lisää hieman myöhemmin. Kun on kerrankin tarjoutunut tilaisuus, puhutaan vielä vähän Jane Austenista. 

Jane Austen (synt. 16.12.1775) oli englantilainen kirjailija, jonka kuolemasta tulee tänään kuluneeksi 200 vuotta. Austen kirjoitti paljon rakkaudesta ja avioliitoista, mutta ne eivät missään nimessä ole hänen teostensa ainut ulottuvuus – toisin kuin moni tuntuu luulevan. Hän on jäänyt kirjallisuuden historiaan monipuolisena, hauskana ja ironisena kirjailijana. Nykypäivän näkökulmasta Austenin teokset tarjoavat myös ajankuvan englantilaisen maalaisaatelin elämään, ennen kaikkea naisten arkeen. Jos pidät historiasta ja epookkidraamoista, pidät epäilemättä myös Jane Austenista. 

Austenin kirjojen henkilöhahmot ovat tarkkuudessaan, moniulotteisuudessaan ja humoristisuudessaan yksinkertaisesti loistavia. Näin naispuolisen lukijan näkökulmasta varsinkin Austenin lukuisat naishahmot ovat tuntuneet aina todella tunnistettavilta ja edelleenkin samaistuttavilta kaikessa ailahtelevaisuudessaan, herttaisuudessaan, kevytkenkäisyydessään tai itsepäisyydessään. Vaikka moni tuntuu kuvittelevan Austenin teosten olevan pelkkää romanttista höpötystä tai raskasta draamaa, on huumori ja kepeä ironia läsnä lähes jokaisella sivulla ja jokaisessa henkilöhahmossa. Austen on tallettanut teoksiinsa kuolemattomia lausahduksia, joista moni voi tunnistaa itsensä, läheisensä ja elämän surkuhupaisia totuuksia yhä tänäkin päivänä. 

Austenin tuotannosta puhuttaessa rakkautta on kuitenkin vaikea ohittaa, ja monelle juuri tarinoiden ihmissuhteisiin liittyvät käänteet ovat yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka saavat palaamaan tarinoiden pariin aina uudestaan ja uudestaan. Henkilökohtaisesti väitän, että ahtaan yhteiskuntajärjestelmän kurittamaa rakkautta olennaisempaa ovat kuitenkin itse Austenin miehet. Darcyn, Bingleyn, Wickhamin ja Brandonin – noin muutaman mainitakseni – kaltaiset henkilöhahmot ovat jättäneet jälkensä lukuisiin faneihin. Aivan kuten muutkin Austenin hahmot, he ovat tunnistettavia, inhimillisiä ja no, ah niin ihania!

I have come to feel for you a passionate admiration and regard, which despite all my struggles, has overcome every rational objection.
— Fitzwilliam Darcy to Elizabeth Bennet, Pride and Prejudice

Jane itse ei avioitunut koskaan, joskin hän nuoruudessaan väärensi avioliittotodistuksia kirkkoherrana toimineen isänsä papereiden parissa huvitellessaan. Ehkäpä Austenin miehistä legendaarisimman, Mr. Darcyn esikuvan on jälkeenpäin veikattu olleen irlantilainen lakimies Tom Lefroy, jonka kanssa Austenilla huhujen mukaan olisi ollut onnettomaan loppuun päättynyt romanssi. Totta tai ei, tähän kutkuttavaan skenaarioon pohjautuu myös itkettävän ihana Becoming Jane -elokuva vuodelta 2007, jossa Tom Lefroyta näyttelee James McAvoy.

Eniten filmatisointeja lienee kuitenkin tehty Austenin kirjallisesta tuotannosta, sillä 1900-luvun puolivälistä lähtien tarinoita on sovitettu niin elokuvien kuin minisarjojenkin muotoon. Ajoittain viihdeteollisuuden uudet kokeilut ovat olleet jo suorastaan epämiellyttävää seurattavaa. Esimerkiksi Yleisradiolla vuosi sitten esitetty, "Jane Austenin hengessä" tehty sarja Pemberleyn kartanon tragedia oli yksinkertaisesti vääryys, aivan kuten jokunen vuosi sitten kirjakauppojen alelaareihin päätynyt Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit -kirjakin. 

Tässä asiassa rakkauteni onkin aina ollut ehdotonta. Onnistuneiden elokuva- ja televisiosovitusten joukostakin kykenen hyväksymään vain muutamat tekeleet. Esimerkiksi Järki ja tunteet toimii alkuperäisen kirjan ulkopuolella vain vuoden 1995 elokuvasovituksena, jossa pääosissa nähdään Emma Thompson, Kate Winslet, Hugh Grant ja Alan Rickman.

Ylpeyden ja ennakkoluulon ainoa oikea versio on puolestaan se, joka alunperinkin tutustutti minut Austenin tuotantoon. Kyseessä on BBC:n tuottama televisiosarja vuodelta 1995, jossa pääosia esittävät Jennifer Ehle ja Colin Firth. Vuoden 2005 elokuvaversio, jonka pääosissa nähdään Keira Knightley ja Matthew Macfadyen on ihan kiva, mutta kerrontansa puolesta se ei onnistu antamaan alkuperäisteokselle sellaista kunniaa, jonka kirja ansaitsisi. Ja sitä paitsi, it is truth universally acknowledged that Colin Firth is the one and only Darcy.

Jokaisen uudemmankin pätkän nähneen pitäisi mielestäni katsoa myös vuoden 1995 versio. Tämä ainut ja oikea, aikanaan varsinaisen Jane Austen -buumin aloittanut televisiosarja esitetään nyt kaksiosaisena maratonina myös iki-ihanassa elokuvateatteri Orionissa tulevana sunnuntaina. Luvassa on kuusi jaksoa ja 270 minuuttia puhdasta täydellisyyttä, varmasti mukavassa seurassa ja komeassa teatterissa. Tätä postausta kirjoittaessa (edullisia!) lippuja on vielä jäljellä, joten suosittelen jokaista fania ja vähänkin aiheesta kiinnostunutta toimimaan ripeästi.

Lisäksi Orionissa pyörii 13.8. saakka Jane Austen -elokuvien sarja, joka on alkanut jo aiemmin kesällä. Luvassa on vielä esityksiä elokuvista Viisasteleva sydän (1995), Bridget Jones – Elämäni sinkkuna (2001) sekä Kasvattitytön tarina (1999). Elokuvien tarkemmat esitysajat löydät parhaiten Orionin kotisivuilta ja Facebookista.

Sarjat ja elokuvat voivat toimia kevyenä porttina Austenin maailmaan, mutta kannustaisin kuitenkin myös tarttumaan tämän lukuisiin, upeisiin kirjallisiin teoksiin. Parhaimmillaan ne tietysti ovat alkuperäiskielellä, mutta varsinkin uudet suomennokset ovat myös todella toimivia. Nämä teokset mullistivat oman elämäni ja ovat tarjonneet vuosikausien ajan ihania pakomatkoja ainutlaatuiseen maailmaan. Toivottavasti ne tekevät saman myös sinulle.  

I declare after all there is no enjoyment like reading! How much sooner one tires of any thing than of a book!
— Miss Bingley, Pride and Prejudice

Ylpeys ja ennakkoluulo -maraton 23.7.2017
Osat I–III klo 15 alkaen
Osat IV–VI klo 18.30 alkaen

Elokuvateatteri Orion, Eerikinkatu 15
00100 Helsinki

Lisätietoja löydät elokuvateatteri Orionin tai tapahtuman Facebook-sivuilta.

Rikollisia pyrkimyksiä ja punaviiniä

Rikollisia pyrkimyksiä ja punaviiniä

Keskiössä ihminen

Keskiössä ihminen