Ett hem

Ett hem

Joskus aarteet ovat liian lähellä nähtäväksi. Vaikka olen kävellyt Turun Piispankatua varsin säännöllisesti jo muutaman vuoden ajan, en ole koskaan ennen huomannut aivan tuomiokirkon läheisyydessä sijaitsevaa Ett hem -kulttuurikotimuseota. Tämä historiallinen helmi sijaitsee keskellä kaikkea, mutta onnistuu silti olemaan piilossa katseilta.

Ett hem on konsuli Alfred Jacobssonin (1841–31) ja hänen vaimonsa Hélènen (1854–1928) Åbo Akademin säätiölle lahjoittama kotimuseo. 1925 laadittu testamentti määräsi, että koti säilytettäisiin tulevaisuudessakin muuttumattomana Ett hem -nimisenä museona jälkipolvia varten. Jacobssonit olivat ostaneet silloisen Hämeentiellä sijainneen talon 1876. Se oli klassistinen, Turun palon jälkeen rakennettu kaksikerroksinen kivirakennus. Säilyneistä piirroksista voi olla havaitsevinaan C.L. Engelin henkeä. Talon renessanssityylinen julkisivu oli rakennettu turkulaisarkkitehti Charles Johnssonin suunnitelmien mukaisesti, mutta jälkeenpäin rakennusta ilmeisesti todella muokattiin Engelin mukaan.

Talo avattiin yleisölle 1932.  Suosioon noussut museo ei kuitenkaan ehtinyt pitää oviaan avoinna kuin muutaman vuoden, ennen kuin 1939 puhjennut sota sulki sen. Vaikka Hämeentien talo selviytyi sodasta, se ei säilynyt jälkipolville. Onneksi irtaimisto oli viety turvaan pommituksilta, sillä näin kotimuseo saatettiin avata Piispankatu 14:ssa vuonna 1965. Nykyinen puurakennus edustaa samaa tyylikautta ja historiallista kulttuuriympäristöä kuin Hämeentiellä sijainnut talo. Se on toki edeltäjäänsä pienempi ja vaatimattomampi, mutta todella kaunis ja hurmaava nähtävyys. Rakennuksella on itseasiassa myös sama arkkitehti kuin Jacobssoneiden Hämeentien kodilla. 

Parasta antia kotimuseossa ovat ehdottomasti sen sisäänsä kätkemät aarteet. Siinä missä kotimuseot ovat usein hyvin kauniita mutta varsin pelkistettyjä ja siistittyjä, on Ett hemiin onnistuttu luomaan hyvin autenttinen ja kodinomainen tunnelma. Pöydillä on pieniä esineitä, jotka ovat kuin siihen epähuomiossa laskettuja. Nurkkakaapissa on sekalainen kokoelma posliiniesineitä, ja talon emännän pikkutavaroita on vähän siellä sun täällä, varsinkin hänen omassa huoneessaan ja buduaarissaan. Konsulin huoneen työpöydällä on avoinna kirjoja ja lehtiä, ja ruokasalin pöytä on katettu. Tuntuu siltä, kuin aika olisi pysähtynyt ja talon omistajat olisivat vain piipahtaneet asioille, palaten tuota pikaa.

Koska nykyinen kotimuseo on edeltäjäänsä huomattavasti pienempi, eivät kaikki esineet ole mahtuneet mukaan. Esimerkiksi konsulin kirjaston kokoelmasta Piispankadulle on päätynyt vain murto-osa. Todennäköisesti esineitä on jouduttu myös asettelemaan hieman alkuperäistä ahtaammin. Eikä ihme, sillä ihasteltavaa ja hämmästeltävää museossa riittää. On veistoksia, antiikkihuonekaluja ja -tekstiilejä, arabialainen tupakkapöytä, upeita kakluuneja, kristallikruunuja ja kokoelma 1900-luvun alun sisäkasveja. 1800-luvun henkeen kuuluvasti vierailija pääsee näkemään sekä rokokoo, kustavilais-, renessanssi- että barokkihuonekaluja. Sekä tietysti suuren kokoelman taidetta.

Jacobssonien taidekokoelma on komea ja monipuolinen. Suuri osa taiteilijoista on kotimaisia, ja vierailija löytää joukosta merkittäviä nimiä kuten Albert EdelfeltinHelene SchjerfbeckinAkseli Gallen-Kallelan ja Hjalmar Munsterhjelmin. Kuvanveistäjistä edustettuina ovat esimerkiksi Wäinö Aaltonen ja Felix Nylund
Museon tunnetuin teos lienee Jacobssonin Edelfeltiltä tilaama "Kesäilta" vuodelta 1883. Perimätiedon mukaan teos aiheutti paljon päänvaivaa nuorelle taiteilijalle, mutta lopputulos on kerrassaan mykistävä. Kesäilta on muuten ollut näyttelyssä viimeksi Turun taidemuseossa vuonna 1954, ja osa Ett hem -museon kokoelmaa jo vuodesta 1964. Sitä ei siis kovin usein pääse näkemään muualla kuin kotimuseossa.

Vaikka Ett hem on yltäkylläisesti sisustettu porvariskoti, on se myös todella lämminhenkinen ja kodikas. Piispankadun talo tuo kokonaisuuteen oman tunnelmansa. Lattiat narahtelevat ja ruokasalista takaisin salonkiin saavuttaessa koko talo tuntuu olevan vähän vinossa. Keskipäivän kuumuus tai ihmisten ja liikenteen äänet eivät hämmästyttävää kyllä tunnu kantautuvan sisään puutaloon. Ett hem on kuin oma pieni aikakapselinsa keskellä kiihkeää 2010-luvun Turkua.

Haluaisin kiertää talon yhä uudestaan ja uudestaan, mutta aika rientää. Runsas esineistö kuitenkin takaa, että nähtävää riittää useammallekin vierailulle. Ja kun kaikki on kierretty, luulenpa että Ett hem takaa senkin jälkeen samanlaisen historiallisesti ja esteettisesti hurmaavan hengähdystauon, kuin helsinkiläinen Sinebrychoffin taidemuseo. Vierailija voi valita Ett hem -kierrokselleen kirjallisen esitteen tai museohenkilökunnan opastuksen. Tarjolla on myös erilaisia erikoisopastuksia, esimerkiksi draamaopastus kuulostaa varsin kiehtovalta. Vaikka kirjallinen ohjevihkonen onkin hyvin selkeä ja informatiivinen, taidan seuraavalla vierailulla valita opastuksen ja keskittyä katselemaan lukemisen sijaan. Tänne on palattava vielä uudestaan.


Ett hem -kulttuurikotimuseo
Piispankatu 14
20500 Turku

Kotimuseo on avoinna tammikuussa viikonloppuisin, kesäkaudella 2.5.–30.9.2017 ja joulun aikaan 25.11.2017–7.1.2018.

Armi Teva ja Emma Luukkala: Päähänpinttymä

Armi Teva ja Emma Luukkala: Päähänpinttymä

Alvar Aalto - Taide ja moderni muoto

Alvar Aalto - Taide ja moderni muoto