Tarttuvaa iloa ja väreilevää jazzia

Tarttuvaa iloa ja väreilevää jazzia

Konserttisalillinen jazzin ystäviä saapui keskiviikkoiltana Malmitaloon Sointi Jazz Orchestran ensimmäisen Suomen kiertueen avajaiskeikalle. Viime keväänä Syntymä-debyyttialbuminsa julkaissut orkesteri tuntuu olevan nyt kovassa nosteessa, ja se sijoittui esimerkiksi marraskuussa järjestetyssä big band –suomenmestaruuskilpailussa jaetulle ensimmäiselle sijalle. 

Sointi Jazz Orchestra on 18-henkinen orkesteri, joka sai alkunsa vuonna 2013. Erityistä yhtyeen esiintymisessä on suuren kokoonpanon lisäksi runsas vaihtosoitinten käyttäminen. Perinteisestä kokoonpanosta poikkeavaan instrumenttivalikoimaan kuuluvat esimerkiksi käyrätorvi, tuuba, oboe, huilut ja klarinetit. Yhtyeen taiteellinen johtaja, säveltäjä-sovittaja-kapellimestari Rasmus Soini kirjoittaa kappaleet yksittäisiä soittajia ajatellen, ottaen sävellyksissään huomioon myös kunkin soittajan oman persoonan. 

Sointi Jazz koostuu freelancer-muusikoista, sekä ammattilaisista että ammattiopiskelijoista. Se on kaikkien aikojen suurin Suomen Jazzliiton yhteistuotantokiertueelle valittu kokoonpano. Nyt alkaneella Syntymä-kiertueella on luvassa debyyttialbumilta tuttuja kappaleita, sekä tälle kiertueelle sävellettyjä, täysin uusia teoksia.

Jazz on aina täynnä suuria tunteita. Niiden välittäminen arki-iltana konserttisalissa big band -orkesterilla ei ole kuitenkaan helppo tehtävä. Sointi kuljetti yleisöään eheällä kokonaisuudellaan hyvinkin erilaisissa mielikuvissa. Onnistuttiin luomaan herkkiä hetkiä, ja paisuttamaan ne myös täysin vastakohtaisille äärirajoilleen - etenkin konsertin loppupuolella kuullussa Jyrä -kappaleessa, joka toimi nimensä mukaisesti. Musikaalinen vaihtelu piti yleisön täysin otteeessaan. 

Oli myös ilo seurata Sointi Jazz Orchestran vilpitöntä innostusta musiikin tekemiseen ja esittämiseen. Muusikkojen keskinäinen kommunikointi tapahtui hymyssä suin. Aina, kun bändikaveri veti soolon, lähes koko orkesterin hymy levisi korviin saakka. Ilo ja energisyys olivat tarttuvia ja levisivät aina yleisöön asti.

Musiikki liikkui klassisen ja modernimman big band -musiikin aallokossa jouhevasti. Sävelmaailma ylsi toisinaan sinfoniseen ja kaikessa kuulsi tuoreus, skandinaavisuus ja rentous. Erityisen huomioitavaa oli solistinen monipuolisuus eli se, kuinka hyvin eri soittimet olivat esillä joka teoksessa. Toisinaan solistivuorossa oli flyygeli tai oboe, ja tietysti jazzille tyypillisemmät saksofonit ja trumpetit täyttivät upeilla sooloillaan salin.

Heikki Tuhkasen (vas.) pasuunasoolo oli yksi monista upeista sooloesityksistä, joita yleisölle illan aikana tarjoiltiin. 

Heikki Tuhkasen (vas.) pasuunasoolo oli yksi monista upeista sooloesityksistä, joita yleisölle illan aikana tarjoiltiin. 

Orkesteri soi parhaimmillaan vanhemmissa kappaleissaan, vaikka illan jokainen teos oli äärimmäisen mielenkiintoinen. Monipuolinen ohjelmisto sisälsi myös kantaesityksen. Tunteikas jazz vei kuulijansa myös synkempiinkin vesiin, sillä esimerkiksi Nuorena nukkunut -kappale oli saanut inspiraationsa Hyvinkään ampumavälikohtauksesta.

Entisenä hyvinkääläisenä Anni vaipui hetkellisesti melankoliaan, mutta onneksi orkesteri kuljetti hyvin äkkiä pois näistä mietteistä seuraavaan kappaleen myötä. Tämä oli illan yksi ehdottomista kohokohdista, eläväinen ja vivahteikas Kaupunki-impressio. Viimeisen kappaleen jälkeen hurmaantunut yleisö maanitteli yhtyeen vielä encoreen. 

Rasmus Soinin työpanosta voi ihailla myös yhtyeen someaktiivina. Hän toi konserttiin hauskana lisänä esimerkiksi live-twiittauksen. Ovathan suomalaiset twiittailleet TV-ohjelmista jo vuosia, ja konsepti toimi ihan mukavasti konsertissakin. Onneksi asiasta tiedotettiin välispiikkauksessa, jotta muu yleisö ei ihmetellyt vilkkuvia puhelimennäyttöjä.  

Toisaalta puhelimen kanssa näprääminen vei huomion ajoittain pois itse musiikista. Twitter-vastaavamme Anni koki, ettei konsertista pystynyt nauttimaan ihan täysillä, jos halusi keksiä someyleisölle sanottavaa, mutta joka tapauksessa sosiaalinen aspekti toi iltaan kiinnostavan lisän. Yleisökokemuksia pääset lukemaan lisää tästä.

Kiertue jatkuu heti huomenna Turussa, ja se kestää aina toukokuun lopulle saakka. Keikkoja nähdään yhteensä seitsemällä paikkakunnalla ympäri Suomen. #AESTHETIC suosittelee lämpimästi! 

KEIKKAKALENTERI:

7.4.2017 – Cafe Tiljan, Åbo Svenska Teater, Turku – Liput – Facebook

9.4.2017 – Wanha Kasino, Savonlinna – Liput – Facebook

10.4.2017 – Konservatorion sali, Joensuu – Liput – Facebook

22.4.2017 – Siltasali, Jyväskylä – Liput – Facebook

24.5.2017 – Krapin paja, Tuusula – Liput – Facebook

25.5.2017 – Ylioppilasteatteri, Tampere


Nuoret taiteilijat ulkomailla, osa 2: Ella Männikkö

Nuoret taiteilijat ulkomailla, osa 2: Ella Männikkö

Taideopiskelijoiden haave leffakerhosta toteutui – tällainen on Kino Club

Taideopiskelijoiden haave leffakerhosta toteutui – tällainen on Kino Club