Rakkautta Teatterimuseossa

Rakkautta Teatterimuseossa

Saatan katua tätä vinkkiä myöhemmin, mutta kerrotaan nyt kuitenkin: yksi parhaista paikoista Helsingissä on Teatterimuseo arki-iltana.

Se on paikka, jossa on ihana rauhoittua ja jossa saa haahuilla aivan vapaasti. Kuunnella näytelmien ja vanhojen elokuvien luomaa äänimaailmaa, ihastella valoja ja vanhoja filmipätkiä. Tuijotella lumoutuneena lasivitriiniin säilöttyjä kokoelmia, joihin kuuluu esimerkiksi Svenska Teaternin alkuperäiset penkit, vanhat teatterikiikarit ja Ida Aalbergin jäämistöjä. Näyttelyissä yhdistyvät historian ja draaman ihanimmat piirteet; historian havina, mennyt glamour ja suuret tunteet.

Saapuessani yläkertaan teatterimuseon työntekijä tulee varta vasten toivottamaan minut tervetulleeksi ja kertoo mistä hänet tarvittaessa löytää. Torstai-iltana, viimeisen aukiolotunnin aikana museossa on vain yksi lapsiperhe ja minä. Saan kiertää aivan rauhassa, vaikka sulkeutumisaika painaakin päälle uhkaavasti. Helmikuussa avautuneen Rakkauden tiloja – Näytelty rakkaus näyttelyn lisäksi museosta löytyvät vakituiset näyttelyt sekä toinen vaihtuva näyttely. 

Teatterimuseon pysyvät näyttelyt tutustuttavat vieraat esittämiseen, teatteritaiteeseen ja suomalaiseen teatteriin. Backstage-näyttelyssä kävijät pääsevät kurkistamaan näyttämön taakse, ullakolta löytyy nukke-esityksistä jäljelle jääneitä nukkeja, tavaroita ja vanhoja erikoisefektilaitteita ja Arkadia-teatterin pukuhuoneessa pääsee leikkimään roolivaatteilla ja astumaan parrasvalojen eteen.

Lisäksi kiertävänä näyttelynä on vielä kesään saakka Muumit teatterissa -näyttely, jossa on esillä Tove Janssonin luonnoksia, näytelmissä käytettyjä pukuja sekä valokuva-aineistoa aina Svenska Teaternin esikoisnäytelmästä vuodelta 1949 aina vuoden 2002 näytelmään saakka. Muumi-näyttelyn ajan Backstagen näyttämökin on lavastettu Muumimaailman hengessä.

Minä keskityn kuitenkin lyhyen vierailuni aikana rakkauteen.

Näytelty rakkaus on osa Rakkauden tiloja -projektia, joka koostuu neljästä rakkausaiheisesta näyttelystä. Kyseessä on Suomi100-juhlavuoden hanke, jossa sotien ja valtiomiesten sijaan keskiössä ovatkin rakkaus ja välittäminen. Muut näyttelyt ovat Teatterimuseon yläkerrasta löytyvän Hotelli- ja ravintolamuseon Nautinnon nälkä, Lottamuseon Avaa sydämesi! sekä Vantaan kaupunginmuseon Tunteiden kiitotiellä.

Näytelty rakkaus pyrkii selvittämään, kuinka rakkautta on käsitelty suomalaisilla näyttämöillä. Näyttely kattaa laajan kirjon kotimaisia näytelmiä ja elokuvia koko 100-vuotiaan itsenäisyyden ajalta. Kotimaiset klassikot, kansallisromantiikka ja suomifilmit kohtaavat Shakespearen ja venäläisen draaman. Hämyisät huoneet on valaistu näyttävillä, teemaan sopivilla valoilla, joita peilit ja kristallikruunut heijastelevat. Puvustusta on esillä runsaasti ja varsinkin Shakespearen näytelmiin tehtyjä pukuja on vaikea olla ihastelematta ääneen. Seiniä verhoavat vanhassa hengessä tehdyt mainosjulisteet sekä kulta- ja hopeakehystetyt mustavalkokuvat eri aikakausien näytelmistä. Teatterimuseo on onnistunut tavoittamaan teattereissa vallitsevan, dramaattisen ja romanttisen tunnelman täydellisesti.

Kalenteriin kannattaa muuten laittaa myös Teatterimuseossa järjestettävät Taiteilijatapaamiset. Seuraava, kevään viimeinen on jo lauantaina 6. toukokuuta, jolloin paikalle saapuu näyttelijä ja teatterineuvos Eila Roine, joka muistetaan lukuisista näytelmistä, Pikku Kakkosesta ja Kotikadusta. Taiteilijatapaamiset jatkuvat myös syksyllä, jolloin luvassa on ainakin Krista Kososen vierailu. Näitä odotellessa…!

IMG_2795.jpg

Yksi huono puoli myöhäisessä vierailussa on. Aika loppuu väistämättä kesken. Vaikka onkin ihanaa tutkia museota rauhassa ja hiljaisuudessa, on tämä näyttely palattava todennäköisesti käymään läpi vielä uudestaan, ajatuksella ja ajan kanssa. Sitä paitsi, päiväsaikaankin museossa vierailleena museon tunnelma säilyy pimeässä Kaapelitehtaassa aivan yhtä hyvin myös päivänvalossa. Ja museossa viihtyvät lapsiperheet ovat nekin varsin riemastuttavaa seuraa: riehakas lavasteista ja vaatteista innostuminen tarttuu yleensä aikuisiinkin.

Mutta jos kaipaa rauhoittumispaikkaa, omaa tilaa ja pakopaikkaa todellisuudelta, suosittelen lämpimästi vierailemaan Teatterimuseossa myös ilta-aikaan. Jos on pakko ottaa seuralainen, ota joku jonka kanssa voi vähän hihitellä tai pussailla (treffit sopisivat hyvin nykyisen näyttelyn teemaan). Teatterimuseoon ei kannata mennä turhan vakavalla asenteella, vaan nauttimaan ja ihastelemaan. Ja ehkä vähän rakastumaan.

Rakkauden tiloja – Näytelty rakkaus on avoinna 7.1.2018 saakka.
Teatterimuseo
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki

Taiteilijatapaaminen Teatterimuseossa - Eila Roine lauantaina 6.5 kello 13.-14.30. Osallistuminen näyttelylipulla tai Museokortilla.

Siiri Haarla: Ich bin Siiri Haarla

Siiri Haarla: Ich bin Siiri Haarla

Reima Nevalainen: The Years Between Night And Day

Reima Nevalainen: The Years Between Night And Day