Elina Brotherus: Teoksia 1998 - 2015

Elina Brotherus: Teoksia 1998 - 2015

Ottaen huomioon, että vierailen Turussa lähes viikoittain, olen hävettävän huonosti perillä siitä, mitä kaupungin kulttuurikentällä tapahtuu. Vierailin myös Turun taidemuseossa ensimmäistä kertaa vasta viime viikolla. Nyt vierailulle oli tullut polttava syy: Elina Brotherus. 

Brotherus on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia valokuvaajia, joka elää ja työskentelee Suomessa ja Ranskan Avallonissa. Hän on tunnettu valokuvistaan, joissa esiintyy useimmiten itse.  Vielä 1990-luvulla taiteilijaa epäiltiin narsistiksi, mutta kahdessakymmenessä vuodessa ajat ovat muuttuneet. Itsensä kuvaamisesta on tullut arkipäivää. 

Katsoja pääsee Turun taidemuseon näyttelyssä kulkemaan taiteilijan uran lävitse, vuosituhannen vaihteesta tähän päivään saakka. Lähden aluksi kiertämään näyttelyä epäkronologisessa järjestyksessä, sillä en kehtaa vaatia keskinäiseen keskusteluunsa uponneelta henkilökunnalta neuvoja tai esitteitä näyttelyyn. Se ei kuitenkaan juurikaan häiritse lopputulosta, sillä huomaan vaihtaa suuntaa varsin pian. 

Brotheruksen tunnetuksi tehnyt Suites françaises (1999) -sarja on saanut oman huoneensa näyttelystä, mutta hän teki kiinnostavaa työtä jo aiemmin. Esimerkiksi kolmesta kuvasta koostuva This is the first day of the rest of your life (1998) puhuttelee,  tyhjässä asunnossa ja patjalla tupakoivassa naishahmossa on jotain hyvin samaistuttavaa. Sarja tavoittaa hyvin uusien alkujen samanaikaisen kauneuden ja rujouden. Myös Divorce portrait -teos sarjasta Das Mädchen sprach von Liebe (1997-1999) on mykistävä, hypnoottinen. Toivottavasti näitä vanhempia sarjoja saadaan joskus näytille vieläkin laajemmin. 

Sana hypnoottinen kuvaa Brotheruksen työtä kaiken kaikkiaan oivallisesti. Vaikka hänen valokuvistaan puhutaan usein juuri omakuvina, yhtälailla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka kiehtovalla tavalla ne kuvaavat maisemaa ja tilaa. Itseasiassa suuri osa teoksista keskittyy juuri ihmishahmon ja maiseman väliseen suhteeseen. Brotherus ikuistaa ainutlaatuisella tavalla pienissä hetkissä havaittavat värit, valon ja varjot. Heijastuksilla leikitellään toistuvasti. Sumuiset nummet, jylhät kalliot, tyhjä uima-allas, autiolta vaikuttava talo, arktinen meri ja kesäisessä vehreydessä viekoitteleva lampi ovat kaikki kuin unenomaisia haavekuvia. Teokset tuntuvat elävän omaa kiehtovaa elämäänsä.

Another home, pigmenttimustevedos 2011. 

Another home, pigmenttimustevedos 2011. 

Moni edellä viitatuista maisemista lukeutuu sarjaan The New Painting (2000-2004), jossa Brotherus tutki maalaustaiteen ja valokuvan suhdetta. Sarjassa toistuvat selkeät viittaukset taidehistoriaan. Selin seisova hahmo jylhän maiseman edessä muistuttaa väistämättä romantiikan ajasta sekä esikuvastaan, Caspar David Friedrichin maalauksesta Vaeltaja sumumeren yllä vuodelta 1818. 

Brotherus käsittelee teoksissaan varsin vaikeitakin aiheita ja esiintyy rohkeasti kameran edessä läpi uransa. Sarja Annonciation (2009-2013) kuvaa lapsettomuushoitojen tuskallisuutta, pettymyksen kohtaamista ja hyväksymistä osaksi elämää. Ei ihme, että taitelija on kertonut saaneensa kyseisestä sarjasta runsaasti palautetta. Valokuvat ovat raa’an aitoja, vereslihalla. Fyysisenä tuskana tuntuva vanhemmuuden kaipuu väreilee jännitteenä tyhjässä huoneessa. 

Ihmiskehoon kulminoituu paljon, se on yhtälailla itseilmaisun, onnen ja kivun temppeli. Alaston vartalo toistuu useissa sarjoissa, sekä valokuvissa että videoteoksessa Artist at work (2010). Senkin Brotherus tallettaa työhönsä eleettömästi ja luonnollisesti. Laitan merkille, että edes museossa kiertäviä pikkupoikia ei hihitytä.

Annonciation (2009) ja Tulips (2009), sarjasta Annonciation 2009-2013. Pigmenttimustevedos.

Annonciation (2009) ja Tulips (2009), sarjasta Annonciation 2009-2013. Pigmenttimustevedos.

Vaikka Brotheruksen töiden väriloisto pääsee ripustuksessa loistavasti oikeuksiinsa, häiriinnyn muutamaan kertaan kiiltäväpintaisen kehystyksen ja museon valoisimpien huoneiden yhteisvaikutuksesta syntyvistä heijastuksista. Toisaalta museorakennus on niin upea, ettei ikkunoille muista kauaa vihoitella.

Rakennuksesta puheen ollen, museon yläkerrasta löytyy myös varsin vaikuttava Toteutuneita unelmia -näyttely suomalaisen maalaustaiteen ystäville. Esillä on esimerkiksi Simbergiä, Järnefeltiä, Edelfeltiä ja Gallen-Kallelaa. Taidemuseo onkin mainio matkakohde itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuotta silmällä pitäen.  Brotheruksen näyttelyynkin on kevään mittaan luvassa mielenkiintoisia erikoisopastuksia ja toukokuussa teoksista on kertomassa myös taiteilija itse. Lisätietoa näyttelyistä ja opastuksista löytyy museon kotisivuilta.

Kun olen varma, että olen jo löytänyt Brotheruksen vaikuttavimman teoksen, siirryn seuraavan sarjan äärelle – ja se koskettaa entistä syvemmin. Värimaailma ja selittämätön, maailman mittainen melankolia seuraavat minua Helsinkiin saakka. Turun taidemuseoon kerätty näyttely on laajaskaalainen, mutta jään kuitenkin kaipaamaan yhä lisää. Mutta ehkä pieni jano on vain hyvästä, tulen varmasti toistekin. 

Elina Brothers - Teoksia 1998 - 2015
Turun taidemuseo 21.5 saakka
Aurakatu 26
20100 Turku


Toteutuneita unelmia -näyttely on esillä koko juhlavuoden ajan.

Runousaamiainen

Runousaamiainen

Nuoret taiteilijat ulkomailla, osa 1: Emilia Linnavuori

Nuoret taiteilijat ulkomailla, osa 1: Emilia Linnavuori