Vappu Rossin hurmaavassa teoksessa aviopari muuttuu toisikseen

Vappu Rossin hurmaavan humoristinen Avioliitto-mediateos oli tänä vuonna osa Flow Festivalia. Teoksessa aviopari muuttuu hitaasti toisikseen ja takaisin (viitaten vanhaan sanontaan että "aviopuolisot alkavat pikku hiljaa muistuttaa toisiaan"). Rossin äärimmäisen hitaassa työskentelyssä videoanimaatio syntyy kuva kerrallaan käsityönä. Joidenkin teosten prosessi voi kestää vuosia, ja joskus esimerkiksi teoksen kuvaamiseen tarvittavaa oikeanlaista valoa on vain tiettynä hetkenä vuodesta.

Yhteinen tutkimusmatka

Galleria Sculptorin ovea kehystää rihmastomainen, käsinkehrätty villa. Siitä teokset levittäytyvät galleriaan kohoten ylös seiniä, roikkuen katosta ja peittäen ikkunoita. Lauri Anttilan (s.1938) ja Corinna Helenelundin (s.1985) yhteisnäyttely “Pimeän keskiajan valo” tarkastelee heitä kumpaakin kiinnostavaa keskiajan teemaa vuoropuhelun ja ajatuksen vaihdon kautta. Eri vaiheissa työskentelyään olevat taiteilijat ovat yhdessä pohtineet esimerkiksi värin, valon ja ajan merkitystä. Miksi taiteilijat ovat päätyneet käsittelemään keskiaikaa, on sekin omanlainen polkunsa tai löytöretkensä. 

Oopperatalo ja pinkki tila - Flow'n taideohjelma siirtyy kohti esittävää taidetta

Flow’n taideohjelma laajenee ensimmäistä kertaa festivaalialueen ulkopuolelle, kun brittiläisen Wayne McGregorin Autobiography Edits -nykytanssiteos vierailee Kansallisoopperassa. Tanssi, elektroninen musiikki ja audiovisuaalinen taide valtaavat Alminsalin Flow Festivalia edeltävällä viikolla. Itse festivaalialueella nähdään sekä visuaalista ja esittävää taidetta kuin myös video- ja valotaidetta sekä elokuvia. Uusi tapahtumatila, Pink Space, tarjoilee runoutta, performanssitaidetta ja videoinstallaatioita. Videohaastattelussa Flow Festivalin taiteellinen johtaja, Tuomas Kallio.